חבלה בשיניים קדמיות הנה מצב מלחיץ ומאד לא נעים. חבלה בשיניים קדמיות עלולה להתרחש כתוצאה מפעילות ספורטיבית עם כדור, משחק, ספורט מגע, קפיצה לברכת שחייה. חבלה בשיניים קדמיות עלולה לקרות לילדים ולמבוגרים , גם לשיניים קבועות וגם לשיני חלב.
אדם שנפגע לא תמיד בטוח מה כדאי לעשות לאחר החבלה והאם בכלל יש מקום להגיע למרפאת שיניים במקרה כזה. הצעד הנבון הוא כמובן אכן להיבדק בהקדם האפשרי העל ידי רופא שיניים, אשר יחליט האם יש צורך לבצע טיפול שיניים או להסתפק בצילום רנטגן ומעקב.
חבלה בשיניים קדמיות עשויה לבוא כחבלה בפני עצמה או כ"עסקת חבילה" עם חבלה באזור הפנים והשפתיים. 4 עצות לפעולה מידית לאחר החבלה :
- במידה ולאחר המקרה נצפית פציעה ברקמות הרכות, חייבים לוודא כי אין חלקי שיניים שבורות בתוך השפתיים , הלחיים, הלשון, בחיך הרך, ברצפת הפה או בגרון.
- במידה והשן נעקרה ממקומה, יש לעשות כל מאמץ למצוא אותה ולהביא אותה לרופא שיניים תוך 30 דקות לכל היותר. ייתכן והוא יצליח להשתיל את השן העקורה מחדש לתוך עצם הלסת, כלומר לבצע Re-implantation של השן העקורה.
- להגיע באופן מיידי לרופא שיניים, על מנת לבצע צילום שיניים ולוודא שאין שורש שבור או סדוק.
- לדאוג לקיבוע וייצוב שיניים ניידות כתוצאה מאירוע חבלה בשיניים קדמיות בהקדם האפשרי.
חבלה בשיניים קדמיות עשויה לבוא לביטוי במספר צורות. הטיפול בבעיה יהיה תלוי בחומרת החבלה, בעומק הפגיעה, האם עצב השן נפגע או לא .
התחושות הנפוצות לאחר חבלה בשיניים קדמיות הן:
- רגישות עזה לקור, נשימת אוויר קר או חום
- רגישות לניקוש
- רגישות בלעיסה
- חוסר רגישות מוחלט לקור במקרה שעצב השן נפגע ומת.
להלן רשימה חלקית של מצבי חבלה בשיניים קדמיות :
- שבר קטן ושטחי בכותרת השן
– בדרך כלל הטיפול יהיה ביצוע השלמת החלק השבור, בעצם סתימה קטנה בצבע השן. - שבר נרחב ועמוק בכותרת השן
– אם עצב השן לא נחשף ולא נפגע למרות עומק השבר, ניתן לבצע השלמת כותרת מקומפוזיט ו/או ציפוי חרסינה, ויניר Veneer ולעקוב אחר חיות השן.
– אם העצב נפגע, בדרך כלל מבוצע טיפול שורש, מבנה, כתר חרסינה או כתר זירקוניה. - שן שנעקרה ממקומה avulsion ונמצאה
– יש לשטוף את השן במים בלבד, להחזיק אותה בצד כותרת ( בשום פנים לא בשורש)
ולהחזירה למכתשית תוך 30 דקות מקסימום, בכוחות עצמך או על ידי רופא שיניים. בדרך למרפאת שיניים יש להחזיק את השן במים או בחלב על מנת למנוע את התייבשות התאים. לאחר 30 דקות סיכויי הקליטה מחדש של השן העקורה יורדים באופן דרמטי.
יש להגיע למרפאת שיניים באופן מיידי. ככל שהזמן בין החבלה לבין החזרת השן העקורה למכתשית מתקצר- כך עולה הסיכוי להצלחת ה- reimplantation . - שן שנעקרה ואבדה
– חייבים להשלים את השן מהר ככל האפשר, על מנת למנוע תזוזת שיניים, עיוות סגר, בעיות אסתטיקה. הטיפולים האפשריים כוללים כתר חרסינה, השתלת שיניים, תותבת . - סדק בכותרת השן
– סדק שטחי דורש מעקב בלבד.
– סדק בינוני מהווה בדרך כלל בעיה אסתטית בלבד ומטופל על ידי סתימת הסדק בחומר מרוכב, קומפוזיט בצבע השן או ציפוי חרסינה Veneer.
– סדק עמוק יצריך טיפול שורש וכתר זירקוניה ולפעמים אף עקירה ואחריה השתלת שן . - סדק רוחבי או עורקי בשורש השן
– יצריך לרוב עקירת שן ושתל דנטאלי.
– לפעמים ניתן לעקוב אחרי השן ולהחליט מאוחר יותר. - שן שהפכה לניידת sub-luxation,שן שזזה ממקומה luxation, שן ש"נדחפה פנימה" intrusion לתוך הלסת או שן שכמעט נעקרה אך עדיין נמצאת בתוך הלסת
– מומלץ לראות רופא שיניים באופן מיידי. .רופא שיניים ינסה להחזיר את השן למקומה
הטבעי ויכין קיבוע למניעת תזוזתה מחדש.