תהליך השתלת שיניים הוא כבר כבן 50 שנה, אך לצערנו – הבורות בתחום זה עדיין רבה. למרות שכל המידע זמין וגלוי, המיתוסים, חצאי האמיתות וסתם שקרים – "חוגגים". המידע שבידי הציבור הוא חלקי ומוגבל בעיקר לסיפורי החברים והשכנים. עקב חוסר הידע, מטופלים רבים אינם מאמינים בהשתלת השיניים ובמיוחד חוששים שהטיפול עלול לגרום לכאב. מתרפאים אלה מוותרים על טיפול שיניים מתקדם ומסתפקים בתותבות נשלפות או גשרים. מכל הסיבות הלא נכונות הם משלימים עם הרס שיניים בריאות ועם נשיאת גוף זר בפה. האם השתלות שיניים מסוכנות או מכאיבות ?? במאמר זה נפריך חלק מהמיתוסים הרווחים לגבי השתלת שיניים:
מיתוס 1# – תהליך השתלת שיניים גורם לכאב בלתי נסבל.
מנפצים את המיתוס: החשש היה מוצדק לולא עמדו לרשותנו אמצעי הרדמה מקומית, אלחוש מקומי. כלים מועילים נוספים הם הרדמה כללית, הרדמה מלאה, טשטוש, סדציה, גז צחוק . כל אלה הם אמצעים המונעים בצורה מוחלטת כל כאב ככל שמתקדם תהליך השתלת שיניים. אנחנו הרי לא חוששים לעבור סתימה בשן, טיפול שורש ואפילו עקירה. באותה מידה אין צורך לחשוש מכאב בהשתלות שיניים. המטופל אינו חש כאב, אך יכול לעתים לחוש את עבודתו המכאנית של רופא שיניים. כמו כן הוא עשוי להרגיש את לחץ יד הרופא, משיכת הלחיים או השפתיים. להשתלת שן בודדת או השתלת מספר שיניים קטן בד"כ נשתמש באלחוש מקומי. להשתלת מספר שיניים רב או השתלת שיניים מורכבת- אפשרי להשתמש בהרדמה מלאה.
העצם אשר לתוכה מוחדר השתל הדנטלי אינה חשה את הכאב. מה שעלול לגרום לרגישות או חוסר נוחות זה החתך בחניכיים או התפרים. יחד עם זאת, אותה רגישות עלולה להופיע גם לאחר עקירת שיניים פשוטה.
מיתוס 2# – תהליך השתלת שיניים הוא ארוך ביותר ולעולם אינו נגמר .
מנפצים את המיתוס: אפילו בדרך ה"קונוונציונלית" ( עקירה > המתנה > השתלה > המתנה ) התהליך נמשך מספר חודשים. זה מובן, כיוון שמבחינה ביולוגית, נדרש זמן ניכר לקליטת השתל בעצם, האיחוי – אוסיאו-אינטגרציה . אם בוחרים בדרך השתלת שיניים מיידית והעמסה מיידית, תהליך השתלת שיניים מתקצר משמעותית עקב דילוג על שלב ההמתנה הראשוני. ההחלמה בלסת התחתונה היא מהירה יותר, כיוון שהעצם בלסת התחתונה צפופה וקשיחה. לעומת זאת, העצם בלסת העליונה היא חלשה יותר. לכן עדיף להמתין 4-6 חודשים לאחר ההשתלה לפני שבונים את הכתרים הקבועים. גורם נוסף המשפיע על משך הטיפול היא התגובה האישית של גוף המטופל, תרופות שהוא נוטל ומחלות שהוא סובל מהן. תהליך האיחוי בין השתל הדנטלי לבין עצם הלסת הוא השלב הממושך בטיפול. בסופו -תקבלו שן חדשה חזקה יותר מבחינה תפקודית ומשופרת מבחינה אסתטית. השתלת שיניים עלולה להתארך במספר חודשים אם יסתבר שיש לבצע השתלת עצם מלאכותית על מנת להרכיב בתוכה את השתל.
מיתוס 3# – תהליך השתלת שיניים בלייזר הוא " המילה האחרונה " בתחום השתלות שיניים.
מנפצים את המיתוס: אין פרוצדורה כזאת- " השתלת שיניים בלייזר ". לכל היותר רופא השיניים המשתיל מבצע את החתך הראשוני בחניכיים בלייזר במקום לבצעו בסקלפל. אפשר גם לנסות ולהקטין את הנפיחות הפוסט אופרטיבית על ידי חימום בלייזר. מעבר לזה- אין שימוש בלייזר בהשתלת שיניים. זאת בסה"כ פרסומת חסרת בסיס עובדתי, שמטרתה לפתות את המטופלים להגיע למרפאה " המתקדמת".
מיתוס 4# – במהלך ההחלמה המטופל מסתובב ללא שיניים.
שאלת חוסר השיניים בתקופת קליטת השתלים היא אולי השאלה המדאיגה ביותר את המטופלים. דאגה זאת אינה נחלת המין היפה בלבד, גם הגברים בימינו אינם ששים להסתובב מחוסרי שיניים. דווקא בשאלה זאת הדאגה אינה מוצדקת. אתם לא תצאו מהמרפאה מחוסרי שיניים או עם פקקי מתכת מנצנצים אשר יגרמו ל"עדיני הנפש" להירתע מכם. שיטת העמסה מיידית החדשנית מאפשרת הרכבת כתרים וגשרים זמניים מקובעים או תותבת זמנית נשלפת על גבי השתלים הדנטלים ה"טריים". אלה יסתירו את "חור" הנפער באופן זמני במשנן.
מיתוס 5# – תהליך השתלת שיניים זאת טכניקה לא מספיק אמינה, כי לעתים קרובות השתלים נדחים.
מנפצים את המיתוס: 2%-4% בלבד מהשתלים נדחים. לרוב ניתן לחזור עליהם ולהגיע להצלחה של קרוב ל100% בהשתלת שיניים. 98% מהניסיונות מוכתרים בהצלחה בפעם הראשונה. זאת כיוון שהשתל מיוצר ממתכת טיטניום, חומר אשר מזוהה על ידי גוף האדם כגורם "משלנו". לעתים – כישלון השתל עשוי להצביע על ביצוע לא נכון או תכנון לקוי. יחד עם זאת הכשלון עלול להצביע על בעיה גופנית כללית שלא הייתה ידועה קודם כגון סוכרת.
מיתוס 6# – תהליך השתלת שיניים אינו מתאים לכל אחד. קיימות התוויות נגד רבות לביצוע השתלות.
מנפצים את המיתוס: מעטים הם אנשים שלא ניתן לבצע השתלות שיניים בפיהם.
התוויות נגד קבועה להשתלת שיניים עשויות להיות סוכרת קשה, מחלות לב מסוימות, מחלות פסיכיאטריות, מחלות ממאירות. מטופלים הנוטלים תרופות נגד בריחת סידן דרך הוריד, ביספוספאנטים, אינם מועמדים טובים לעבור תהליך השתלת שיניים. כך גם מי שעבר הקרנות באזור ראש צוואר. התוויות נגד זמניות הן- הריון, שימוש בתכשירים מדללי דם, העישון. מצבים שונים בחלל הפה עלולים לשבש את תהליך השתלת שיניים – חוסר עצם, עצם דלילה, מחלת חניכיים, עששת מרובה, סגר לקוי. יחד עם זאת, מצבים אלה לרוב ניתנים לתיקון או לשליטה ואז ניתן לשקול שוב את נושא ההשתלות.
מיתוס 7# – הכנה להשתלת שיניים עורכת זמן רב
ההכנות אינן עורכות זמן רב. בביקור הראשון רופא השיניים יבדוק את המטופל ויבצע הערכה מלאה. ייבדק מצב העצם, הרקמות הרכות, הסגר, החניכיים ויבצע צילום פנוראמי. בהמשך ייתכן צורך גם בצילום סי טי CT. המטופל יתבקש לדווח לרופא שיניים על המחלות והתרופות שאתה נוטל. לעתים יהיה צורך לבצע גם בדיקת דם ולהעריך את רמת קרישת הדם . יש צורך לטפל במוקדי עששת ובמחלת החניכיים טרם ההחלטה להתקדם בהשתלות.
מיתוס 8# – תהליך השתלת שיניים דורש ממון רב ואפשרי לעשירים בלבד.
אין ספק שבדומה לכל טיפול רפואי מורכב ומתוחכם, השתלת שיניים איכותית דורשת השקעה. יחד עם זאת, התדמית של תהליך השתלת שיניים כטיפול שלא ניתן לעמוד בו- אינה נכונה יותר. מחירי השתלים ירדו בצורה משמעותית בעשור האחרון, קיימת תחרות בין המרפאות ומחירים הם בהחלט תחרותיים. השתלת שיניים, השתלת עצם, שיקום על גבי שתלים, תכנון ממוחשב, סדים כירורגיים – כל אלה יחד עלולים להסתכם בסכומים שאין לזלזל בהם. במרפאתנו אנחנו נשמח לחלק את מחיר הטיפול ל-36 תשלומים שווים ללא ריבית . בדרך זאת, התשלום החודשי ברוב המקרים נותר סביר. דרך נוספת להקל על המעמסה הכלכלית היא לחלק את תכנית הטיפול למספר שלבים. כל חלק יתבצע בתורו, בהתאם לדחיפות הבעיה.
כדאי להבין, שעלות תהליך השתלת שיניים דומה לעלות שיטות שיקום פה חדשניות אחרות. לעומת זאת, 98% הצלחה בשתלים, הוא אחוז גבוה יותר מכל שיטת שיקום אחרת. אי לכך המחיר ההתחלתי דומה- אך התועלת בהשתלות השיניים רבה יותר. השתלת שיניים היא השקעה ארוכת טווח בבריאות הפה ובמראה צעיר ואסתטי. במרפאת שיניים דר' ריביצקי בבאר שבע אנחנו מציעים תכניות טיפול וסוגי שתלים דנטלים המותאמים אישית לרצונות והיכולות הכלכליות של מטופלנו .