איטום חריצים לילדים ולמבוגרים
איטום חריצים הנו פעולה המשתייכת לתחום רפואת שיניים מונעת. מטרת האיטום היא למנוע או לפחות לעכב עד כמה שניתן את התפתחות עששת השיניים. השיטה מיושמת גם בשיני חלב וגם בשיניים הקבועות, אצל הילדים והמבוגרים כאחד.
הפלאק (הרובד הבקטריאלי שעל גבי השיניים והחניכיים) נוצר באופן טבעי ומצטבר על גבי השיניים שלנו במהלך כל שעות היממה. הרובד מהווה חממה להתרבות חיידקי העששת. רוב בני האדם ובמיוחד הילדים לא מצליחים לצחצח שיניים באופן יעיל ולכן לא מסלקים את הפלאק ואת החיידקים באופן מלא . כלל לא משנה באיזו מברשת שיניים הם משתמשים, ידנית או חשמלית.
משטחי הלעיסה של השיניים מחורצים באופן טבעי ואינם חלקים. אי לכך הפלאק וחיידקי העששת עלולים להצטבר בעומק החריצים והחרירים הנמצאים על פני השיניים.
הדרך המקובלת למניעת תופעה זאת היא לאטום את חריצי השיניים באופן מונע, בטרם נפגעו. הציפוי מקטין את הסיכון להתפתחות העששת השן .
רופא השיניים ממלא את החריצים בחומר איטום רך, כמעט נוזלי ומקשה אותו באמצעות אור בעצמה גבוהה. כיום החומר המומלץ לפעולת האיטום הוא יונומר זכוכית ( גלאס יונומר ). חומר זה מחלחל לתוך החריצים והחרירים שעל פני השן, מתחבר לזגוגית (אמייל) , והופך את פני השטח לחלקים.
בעקבות טיפול זה הצחצוח הופך לקל יותר ולחיידקי העששת יש פחות מקום להסתתר על גבי השיניים.
מהם החומרים המומלצים לשימוש בטיפול איטום חריצים ?
לצערי, חלק מהמרפאות, פרטיות כציבוריות, עדיין משתמשות בקומפוזיט רזין נוזלי, חומר מרוכב (סוג של פלסטיק נוזלי) לביצוע איטום חריצים . חומר זה מכיל מונומר מסוכן ביספנול איי BPA בריכוז גבוה מאד, פי 80 מתכולתו בסתימות הרגילות. פעולתו דומה לפעולת ההורמון הנשי אסטרוגן. המונומר עלול להגיע למחזור הדם של הילד, משם לעצם הלסת ולגרום לפגיעה בשיניים הקבועות . במקרים חמורים יותר- עלולה להיגרם אסתמה, הפרעה לטיפול כימותרפי ואפילו בעיות פוריות או אין אונות אצל גברים .
בשנים האחרונות נכנס לשימוש חומר ביולוגי חדיש אסתטי ולבן, שאינו על בסיס פלסטיק, אלא על בסיס זכוכית. החומר הוא גלאס יונומר Glass Ionomer, המשחרר סידן ופלואור. הוא מחזק את השן, מונע עששת והוא כיום החומר המועדף לאיטום חריצים, סתימות ושחזורי שן לבנים. זהו חומר ביו-מימטי Bio mimetic, כלומר חומר המחקה את הטבע. במרפאתנו אנחנו משתמשים בחומר גלאס יונומרי Fuji מתוצרת חברת GC.
שימוש בחומרי גלס יונומר לשחזורי שן ואיטום חריצים
מתי רצוי לבצע איטום חריצים ומה אורך החיים של הציפוי ?
ככל, כאשר קיימים חריצים רבים ועמוקים- מומלץ לבצע איטום מוקדם ככל האפשר. למרות זאת, בעבר, כאשר השתמשו בקומפוזיט נוזלי לאיטום החריצים, נהגו להמתין חודשים רבים , עד לבקיעתה המלאה של השן. זאת כיוון שקיים קושי טכני לייבש שן שרק החלה את בקיעתה. לעומת זאת, הנחת ציפוי על בסיס פלסטיק נוזלי דורשת ייבוש המלא של המשטח המיועד לטיפול. מאותה הסיבה, כאשר משתמשים בקומפוזיט נוזלי – אורך החיים של איטום חריצים מוגבל ל- 2-4 שנים בלבד.
כיום, השימוש בגלס יונומר החדיש מאפשר ביצוע ציפוי מונע ברגע בקיעת השן. החומר אינן דורש יובש, להפך. הוא מתחבר טוב יותר למשטחים הרטובים. גלס יונומר מתמזג עם השן, הופך חלק ממנה ומסוגל להגן על השן לאורך שנים רבות.
מתי חשוב במיוחד לבצע איטום חריצים ?
1/ שיניים בעלות חריצים רבים עמוקים.
2/ שיניים אחוריות, הקשות יותר לצחצוח.
3/ הרגלי תזונה לא בריאים, דיאטה עשירה בסוכר.
4/ שמירה לא מספקת על הגיינה אורלית על ידי המטופל.
5/ עששת מרובה .