אנטיביוטיקה מונעת לפני השתלת שיניים היא אמצעי זהירות מציל חיים אצל מטופלים בסיכון גבוה. מטופלים בעלי מחלות לב מסוימות וחלק ממושתלי פרקים מתבקשים לפעול לפי נוהל זה. מדובר בטיפול מונע סיבוכים, המומלץ מזה שנים על ידי איגוד מנתחי הלב האמריקאי לפני פרוצדורות דנטליות חודרניות. גם איגוד המנתחים האורתופדים האמריקאי ואיגוד רופאי השיניים האמריקאי מצטרף להמלצה. יחד עם זאת, ההנחיות השתנו לפני מספר שנים וקיים בלבול לא קטן בנושא. כיום המלצות האגודים המקצועיים פחות חד משמעיות לגבי הצורך במניעה .
כיום אנחנו משתדלים לצמצם את השימוש באנטיביוטיקה. הסיבה הראשונה- החשש, ששימוש יתר באנטיביוטיקה יגרום להתפתחות זני חיידקים עמידים. סיבה נוספת- חשש מתופעות לוואי חמורות, החל בשלשולים ועד לשוק אנאפילקטי .(תגובה אלרגית קשה מסכנת חיים).
למרות הנאמר לעיל, מתן אנטיביוטיקה מונעת עדיין מומלץ לפני השתלת שיניים לחולים עם מחלות לב מסויימות .
לעומת זאת, אנטיביוטיקה מונעת לפני השתלת שיניים אצל מטופלים בריאים, ללא מחלות רקע מסוכות כרגע שנוי במחלוקת. לא קיימת המלצה או הנחייה מדוייקת איך על הרופא לנהוג במטופל בריא.
המחקרים אינם קובעים זאת חד משמעית, אך מרמזים שטיפול אנטיביוטי מניעתי לפני השתלת שיניים אינו מעלה את סיכויי הצלחת השתל הדנטאלי. במקביל אין מחקרים המסיקים חד משמעיות שאי מתן אנטיביוטיקה מונעת לפני השתלת שיניים גורמת ליותר כישלונות.
אי לכך, הנטייה כיום לא לתת אנטיביוטיקה מונעת לפני השתלת שיניים למטופל בריא.
לעומת זאת, אחרי ההשתלה רוב רופאי השיניים בכל זאת מכסים גם את המטופל הבריא באנטיביוטיקה. זאת כיוון שהפה שלנו הוא אזור מזוהם ביותר. אי לכך קיים חשש סביר לחדירת זיהום לאזור הניתוח והתפשטותו בגוף.
ההתלבטות האמיתית לגבי הצורך במתן אנטיביוטיקה מונעת לפני השתלת שיניים, היא כאשר מבצעים עקירה והשתלת שיניים מיידית. זאת לאור העובדה, שרוב השיניים נעקרות עקב זיהומים. בשן, בחניכיים או בעצם הלסת. השתל הסטרילי מוחדר מיידית לאחר העקירה לאתר בו שכנה השן המזוהמת. כאן קיימות גישות שונות:
- אפשר להבין את ההיגיון של הרופא, הבוחר לקראת הניתוח להקטין את כמות החיידקים באזור על ידי טיפול אנטיביוטי כ-24 שעות מראש .
- קיימת גם הגישה המנוגדת, הטוענת שבמהלך העקירה ממילא מבצעים ניקוי מכאני יסודי של אתר העקירה. מסולקים את רוב מקורות הזיהום. אי לכך מיותר לתת גם אנטיביוטיקה מונעת על כל סכנותיה.
אנטיביוטיקה מונעת לפני השתלת שיניים נקראת "פרופילקסיס"
בשפה המקצועית טיפול מונע זה "פרופילקסיס" .הצורך בפרופילקסיס נובע מכך, שבפיותינו קיימים חיידקים העלולים לחדור למחזור הדם בעקבות טיפול שיניים. כתוצאה מכך קיים חשש שמטופל יפתח זיהומים ודלקות במקומות אחרים בגוף ובמיוחד בלב או בפרקים.
קיימות קבוצות סיכון אשר הוגדרו על יד איגוד הקרדיולוגים האמריקאי . מטופלים בקבוצה זאת סובלים ממחלות לב מוגדרות וזקוקים לקבלת טיפול אנטיביוטי פרופילקטי לפני טיפול שיניים. להלן רשימה חלקית של קבוצות הסיכון. בכל מקרה חייבים לקבל הנחיות והוראות לטיפול המונע מרופא המשפחה או הקרדיולוג המטפל. הרופא האישי המכיר היטב את המטופל ואת ההיסטוריה הרפואית שלו.
מי יקבל טיפול אנטיביוטי פרופילקטי לפני טיפול שיניים כולל השתלת שיניים ?
בעלי מסתמי לב מלאכותיים.
השתלת לב ובעיות במסתמי הלב.
מחלות לב מולדות שונות.
היסטוריה של זיהום בציפוי הלב או המסתמים.
קבוצת סיכון נוספת היא בעלי פרקים מושתלים. לאחרונה איגוד המנתחים האורתופדים האמריקאי עדכן את הוראות הטיפול המונע לגבי קבוצה זאת .נכון להיום הכיסוי הפרופילקטי מומלץ, אך לא בכל המקרים. לקבלת הנחיות מפורטות יש לפנות לרופא משפחה/האורתופד המטפל כמובן.
אנטיביוטיקה מונעת לפני השתלת שיניים
איגוד רופאי הלב האמריקאי גיבש קווים מנחים לגבי טיפול אנטיביוטי פרופילקטי לפני טיפול שיניים. הוגדר אופן מתן התרופות, המינון והתזמון. לרוב מדובר במנה יחידה גדולה יחסית של אנטיביוטיקה כשעה לפני הטיפול. בקביעת סוג האנטיביוטיקה יש כמובן לוודא שהמטופל אינו אלרגי לסוג התרופה המוצע. אם אכן קיימת אלרגיה – יש להשתמש באנטיביוטיקה חליפית מתאימה.
***בכל מקרה- המטופל חייב להבין, שרופא השיניים, טוב ככל שיהיה- איננו קרדיולוג ואינו אורתופד. אין לו את הכלים המתאימים ואף לא הגיוני לצפות ממנו להבין את המקרה הפרטי שלך לעומק מבחינה לבבית / האורתופדית . כל רופא ותחום פעילותו והתמחותו.
על המטופל לגלות אחראיות ולספק לרופא השיניים שלו את כל המידע. עליו לבקש המלצות מעודכנות של המומחה המטפל בבעייתו הרפואית. טיפול אנטיביוטי פרופילקטי לפני טיפול שיניים הוא פרוטוקול מציל חיים ואין לזלזל בו.