בריאות הפה אצל נשים היא נושא בפני עצמו ולא תמיד הוא זוכה לתשומת הלב הראויה לו.
בשנים האחרונות הולכת ומתפתחת רפואה מגדרית. משמעות הדבר, כי המחלות מתנהגות בצורה שונה אצל גברים ונשים, דרך הטיפול בהן אינה זהה לגברים ולנשים, התרופות הן שונות או במינון שונה. בריאות הפה אינה יוצאת דופן וגם בה קיים שוני מגדרי, כלומר השוני בין המינים.
בריאות הפה אצל נשים – האם הריון מגביר סיכוים לעששת
בריאות הפה, השיניים, החניכיים וחלל הפה מושפעים מהשינויים ההורמונליים במהלך ההריון בדיוק כמו שאר איברי גופך. בדרך כלל תוכלי לזהות שינוי בבריאות החניכיים סביב החודש השני להריונך. בשלב זה, החניכיים עלולים לדמם קלות בצחצוח או בעת שימוש בחוט דנטלי. זהו סימן להופעת מחלת חניכיים הידועה בכינויה "דלקת חניכיים של הריון". בדומה לשינויים רבים אחרים בבריאות הפה במהלך הריון, גם דלקת חניכיים מסוג זה היא בדרך כלל חולפת. יחד עם זאת, היא עלולה להחליש בצורה משמעותית את הרקמות המחזיקות את שיניך במקומן ואין להתעלם ממנה. לרוב דלקת חניכיים של הריון תופיע בעיקר אם היו לך בעבר דלקות חניכיים. לעומת זאת, אם נצמדת לשגרת הצחצוח, שימוש בחוט דנטלי וביקורים סדירים אצל רופא השיניים שלך לפני ההריון, זה לא אמור להשפיע עליך.
בנוסף, את עלולה לפתח מה שנקרא "גידולי הריון" (גרנולומות). אלה הם נגעים גבשושיות אדומות המופיעים לאורך קו החניכיים ובין השיניים. לרוב – אינן מזיקות ובדרך כלל נעלמות לאחר הלידה.
בטיחות טיפול שיניים בהריון
מותר לבצע צילומי שיניים בהריון או כאשר קיים חשד להריון. יחד עם זאת- בזמן הצילום חייבים לכסות את המטופלת בסינר עופרת כפול להגנה על העובר.
תופעות נוספות
תשוקה חריגה לנשנושים היא עובדת חיים עבור נשים רבות במהלך הריון. אם התשוקה שלך דוחפת אותך לכיוון המתוקים, נסי להגביל את החטיפים המסוכרים ובמקומם העדיפי אפשרויות בריאות יותר כגון פירות טריים עם יוגורט טבעי.
בחילות הבוקר וההקאות עלולות להזיק לשיניך, כיוון שלחומצה יש אפקט מכרסם. את עשויה להתפתות ולצחצח שיניים מיד, אבל למעשה, צחצוח במהלך השעה הראשונה לאחר ההקאה עלול לגרום נזק נוסף לשיניים שלך על ידי קילוף האמייל. במקום צחצוח, מומלץ לשטוף את הפה בתערובת של 1 כוס מים פושרים עם ¼ כפית סודה לשתייה. נוסף על כך, כדאי ללעוס מסטיק ללא סוכר או לנסות אכילת מזון מנטרל חומציות כגון חלב או גבינה קשה.
תופעת הריון נוספת היא יובש הפה (קסרוסטומיה), אשר מפחית את כמות הרוק שמייצרות בלוטות הרוק שלך. המחסור ברוק המהווה בעיה שכן הוא ממלא תפקיד חשוב בריסון החיידקים הגורמים עששת . ניתן לומר בוודאות, כי בריאות הפה כולו תלויה ביצור רוק בכמות נאותה .
Gingivostomatitis דלקת של ריריות הפה והחניכיים – זהו עוד מצב העלול לפגוע בחלק מהנשים. קשה לפספס אותו- חניכיים נפוחות ומבריקות בצבע אדום כהה הנוטות לדמם בקלות.
אם נפגעת מאחת משתי התופעות הנ"ל- החדשות הטובות הן שרופא השיניים שלך יכול בקלות לשלוט על שני המצבים.
השפעת ההתבגרות על בריאות הפה
ברור לכל שהרבה קורה בגופך שלך בגיל ההתבגרות ובהגיעך לגיל הרבייה. אבל לא בטוח שאת מודעת לתהליכים שמתרחשים בפה כאשר גופך מתחיל לייצר את כל הורמוני המין הנוספים כמו אסטרוגן ופרוגסטרון. יותר דם מגיע לחניכיים שלך, רגישות החניכיים לפלאק מוגברת, חלקיקי מזון מגרים את החניכיים ביתר קלות. מצב זה מכונה דלקת חניכיים של גיל ההתבגרות. חניכיים אדומות, נפוחות ומדממות בקלות רבה מהוות סימן לקיום המחלה.
אם את מברישה היטב את שינייך פעמיים ביום ומשתמשת בחוט דנטלי, את כנראה לא תפתחי צורה זו של דלקת חניכיים, אך אם פלאק ( רובד חיידקי על השיניים) או דלקת חניכיים קיימים בתחילת גיל ההתבגרות, המחלה עלולה להתפרץ.
למזלנו, מקרים קלים של דלקת החניכיים של גיל ההתבגרות ניתנת לריפוי בקלות על ידי שיפור הצחצוח וטיפול שיננית. במקרים קשים יותר, את עלולה להזדקק ל3-4 פגישות של ניקוי אבנית מקצועי . על מנת לא להזניח את המצב, חשוב לראות רופא שיניים ושיננית פעמיים בשנה.
מזון בריא- ברור שלא תמיד ניתן לשמור על תזונה נכונה, במיוחד אם יוצאים לבילוי או נמצאים בחופשה, אך ביום יום צריך לזכור, שבריאות הפה והשיניים תלויה בתזונה בריאה.
אם טבעות ליישור שיניים מודבקות בפיך, מומלץ להשקיע את הזמן והמאמץ הדרוש לנקותן בצורה ראויה. חייבים לצחצח היטב את החוטים, הגומיות ואת השיניים סביבן. שיננית ורופא השיניים ידריכו אותך בטכניקות צחצוח שיניים נכונות.
השפעת המחזור החודשי על בריאות הפה
המחזורים החודשיים עשויים להשפיע על השיניים והחניכיים שלכם בדרכים מגוונת למדי.
שלושה עד ארבעה ימים מתחילת המחזור חלק מהנשים עלולות לחוות כאב בפה, חניכיים נפוחות ומדממות. הסיבה לכך- כמויות מוגברות של הורמונים כגון אסטרוגן ופרוגסטרון בגופך בצירוף הצטברות הפלאק הדנטאלי.
השפעה נוספת עלולה להיות דלקת חניכיים עם כיבים קטנים המופיעים על הלשון ופנים הלחיים. התופעות נעלמות לאחר תחילת המחזור.
נשים אחרות- עשויות שלא להרגיש כל תופעת לוואי כלל בזמן המחזור החודשי.
בלי קשר לתגובתך האישית למחזור, העצה הטובה ביותר היא להמשיך ולשמור על שגרת הצחצוח והשימוש בחוט הדנטלי. אם בגלל הדימום או הרגישות את מתפתה "לזייף" , מומלץ לפנות לרופא השיניים או לשיננית על מנת למצוא את הדרך הטובה ביותר להתמודד עם שמירת ההגיינה האורלית במהלך התנודות ההורמונליות בגופך.
למרות שאפשרי לעבור טיפולי שיניים בכל עת, יש מומחים הסבורים שטיפולי שיניים מסוימים מצליחים טוב ביותר בתקופות מסוימות של המחזור. למשל, עקב הנפיחות בחניכיים טיפול שיננית, עקירות או סתימות יהיה נוח יותר לעבור כשבוע לאחר תום המחזור.
אם את מקבלת גלולות למניעת הריון ( "הגלולה"), אשר מכילים פרוגסטרון, את עשויה לגלות כי רמות גבוהות של ההורמון בגופך מעוררות דלקת חניכיים דומה לדלקת חניכיים של הריון. התופעה מורגשת בחודשים הראשונים מתחילת השימוש. אם הדלקת מחמירה, עדיף לבדוק אפשרות של החלפת סוג הגלולות. יש ליידע את רופא השיניים שלך לגבי כל התרופות בשימושך, כולל אמצעי מניעה.
הבלות – מה השפעתה על בריאות הפה אצל נשים
רוב הנשים בגיל המעבר, בין הגילאים 47 ו -55, נכנסות לתהליך של הפסקת המחזורים החודשיים, הבלות. (menopause ). בתקופה זאת מתרחשת ירידה משמעותית ברמות ההורמונים בגופך, המלווה במגוון תופעות בחלל הפה כולל החניכיים מודלקות, תחושת צריבה, שינויים בתחושות הטעם ויובש פה.
תופעה נוספת הקשורה לגיל המעבר – חניכיים אדומות, נפוחות ומדממות בקלות רבה. אלה הם סימנים לקיום מצב הנקרא menopausal gingivostomatitis , דלקת רקמות של חלל הפה בגיל הבלות. אם את מאובחנת כסובלת ממצב זה, החדשות הטובות הן שהוא יכול להיות מנוהל על ידי תרופות שיציע רופא השיניים שלך.
כמו כן יתכן ששינייך יהיו רגישות מהרגיל למאכלים חמים וקרים. לכל מאכל עלול להיות טעם קצת מוזר- ממש מלוח או ממש מפולפל, חמוץ, מר ואפילו מתכתי. זאת עשויה להיות תופעת לוואי של מה שנקרא תסמונת הפה הבוער ( Burning mouth syndrome BMS), אשר כשמו כן הוא, מצב מאד לא נעים. מקור התופעה אינו ברור. ההנחה היא שהוא נגרם על ידי תנודות הורמונאליות הבאות עם הפסקת המחזור החודשי. תסמונת ה- BMS עלולה לגרום לקדמת הפה, השפתיים, פנים הלחיים והלשון להרגיש כאילו הם בוערים, קשיחים, רדומים. רופא השיניים שלך עשוי להציע פעולה להקלת המצב. ביקורים סדירים במרפאת שיניים לאורך כל גיל מעבר יסייעו לרופא השיניים שלך להשתלט על רב תופעות ה-BMS בצורה יעילה.
תופעת לוואי נוספת של הבלות היא פה יבש (קסרוסטומיה). כמות הרוק בפה יורדת מה שמקשה על לעיסת המזון, שטיפת הפה ומגדיל את הסיכוי לעששת. מומלץ לפנות לרופא השיניים למציאת הפתרון למחלה.
אוסטאופורוזיס עלולה להשפיע גם על השיניים והחניכיים בגיל המעבר. בדרך כלל חושבים על בריחת סידן רק רק בהקשר להחלשת עצמות השלד או עמוד השדרה. בפועל- בריחת הסידן מסוגלת לגרום לנסיגה גם בעצם בלסת ולהחלשת / אבדן השיניים בעקבות כך.
אין צורך לסבול מתנודות הורמונליות אלה.