דלקת בשן עלולה להופיע במספר מצבים . להלן רשימה חלקית של המצבים הדלקתיים:
דלקת בשן עקב עששת ( חלל בשן) –
צחצוח שיניים לקוי ודיאטה עשירה בסוכרים מספקים קרקע פורייה להתרבות חיידקים בחלל הפה. החיידקים מפרקים את הסוכר ומייצרים חומצה על גבי שכבות המגן החיצוניות של השן. החומצה הורסת את המינרלים של השן וכך נוצרת העששת או "חור בשן" בשפת העם. בשלב הראשון נפגעת הזגוגית ( האמייל ). אם העששת אינה מטופלת, התהליך ממשיך. מאוחר יותר, כשהחלל מעמיק, החיידקים והחומצה חודרים עמוק יותר, לשכבת השנהב (הדנטין ). משם- הדרך למוך השן, "העצב" של השן – פתוחה. כאשר החלל עדיין שטחי, מופיעה רק רגישות לקור וחום, כאב קל למתוק. ככל שהחלל מעמיק- הכאב מתגבר. זהו כבר מצב של דלקת קלה יחסית בעצב, אך הדלקת עדיין הפיכה, כיוון שתאי העצב עדיין חיים. סילוק העששת ושחזור הפגם בשן יאפשרו לעצב השן להתאושש ויחזירו את השן לתפקוד.
דלקת במוך השן ( פולפיטיס חריפה )-
אם העששת אינה מטופלת, החיידקים והחומצות ממשיכים לחדור לעומק וממיתים את תאי עצב השן, כלומר נגרם נמק . זהו מצב בלתי הפיך, המוכר כ אקיוט פולפיטיס . בשלב זה הכאבים חריפים מאד עד בלתי נסבלים ומתעוררים במיוחד בלילה, עם שינויי התנוחה ושינויי טמפרטורה. הטיפול לדלקת מסוג זה הינו טיפול שורש, כלומר סילוק רקמת העצב הפגוע ואיטום תעלות השורש.
דלקת בעצם סביב חוד השורש –
דלקת מוך השן אשר אינה מטופלת, מחלחלת לעומק תעלת השורש. הריקבון והמוגלה פורצים את גבולות השן. בשלב זה הדלקת נמצאת כבר בעצם העוטפת את השן והיא נקראת מורסה סב-חודית, כלומר מורסה מתחת לחוד השורש. גם כאן- השלב הראשון בטיפול הוא טיפול שורש, לפעמים בשילוב אנטיביוטיקה. אם הדלקת אינה עוברת- לעיתים יש צורך לבצע כריתת חוד השורש, אפיסקטומי. אם גם זה לא עזר- לפעמים מגיעים לעקירת השן הפגועה והשתלת שן חדשה.
דלקת בשן לאחר טראומה-
עצב השן עלול להיפגע ולעבור נמק כתוצאה ממספר תרחישים. זאת יכולה להיות חבלה בשיניים, חריקת שיניים פתולוגית, שחיקת שיניים, הידוק שיניים לילי מוגזם. גם שחזורים לא טובים, סתימה או כתר גבוהים מדי בסגירה , צחצוח שיניים אגרסיבי . השחזת השן לכתר עלולה גם היא לגרום לטראומה ודלקת בשן. הטיפול במצב דלקת השן כתוצאה מטראומה הוא טיפול שורש. דלקת לא מטופלת תסתבך לדלקת בעצם ועלולה להביא גם היא להשתלת שיניים.
דלקת חניכיים-
זאת דלקת במנגנון האחיזה של השן בתוך הלסת. בעקבות צחצוח שיניים לקוי מתחיל התהליך של זיהום חיידקי ברמת הרקמה הרכה, החניכיים. בשלב זה ניתן לטפל במחלה על ידי ניקוי אבן פשוט והדרכה בצחצוח שיניים נכון על ידי שיננית או רופא שיניים. דלקת חניכיים לא מטופלת "מחלחלת" פנימה, לתוך העצם, אשר מחזיקה את השן. מתפתח מצב של דלקת עצם בדרגות שונות, עד לספיגתה המוחלטת ומופיעה ניידות שיניים. בסופו של התהליך השן נעקרת. כשאר העצם נספגת, לרוב נזדקק להשתלת עצם לפני השתלת שיניים.
דלקת סביב שן בינה ( פריקורוניטיס ) –
מדובר בדלקת חניכיים סביב הכותרת של שיני בינה, בדרך כלל בלסת התחתונה. הדלקת נובעת מהקושי בצחצוח באזור האחורי של הפה. נוסף על כך, במקרים רבים שיני הבינה בוקעות בצורה לקויה או חלקית. במצב זה נוצר "כיס" חניכיים מעל לכותרת השן. כיס זה צובר חיידקים וגורם לדלקת. הטיפול לרוב מסתכם בשטיפות חומרי חיטוי דנטליים שונים , מי חמצן 3% , וניקוי קפדני במברשת שיניים. במצבים חמורים יותר, רופא השיניים ימליץ על אנטיביוטיקה ולפעמים אף על עקירת שן הבינה. לפני עקירת שן בינה לרוב נמליץ על ביצוע סי טי, עקב קרבת שורשיה לעצב הלסת התחתונה והסינוסים בלסת העליונה.
הזנחת הפריקורוניטיס גורמת לקושי בפתיחת הפה, כאבים ונפיחות בפנים. מומלץ להגיע לרופא השיניים מיד עם הופעת אי נוחות באזור שן בינה.
כאב מוקרן מהסינוס-
כאב ממקור הסינוס עלול להתפרש ככאב עקב דלקת בשן. מידע נוסף על כאב שיניים עקב סינוסיטיס.
דלקת במפרק הלסת – TMJ syndrome
עלולה להתפרש ככאב עקב דלקת בשן
כאב אוזן וכאב ראש-
עלולים להתפרש ככאבים עקב דלקת בשן