השתלה מיידית – העמסה מיידית Immediate implantation – Immediate loading
השתלה מיידית – העמסה מיידית הנה גישה חדשנית. באופן מסורתי, בשיטה הקונוונציונלית ביצוע השתלת שיניים ושיקום הפה מבוצעים במספר שלבים:
- עקירת שיניים רגילה או עקירה כירורגית (בהתאם למקרה).
- המתנה של מספר שבועות ואף חודשים לריפוי המקום, ללא הרכבת שיניים.
- השתלת עצם מודרכת GBR) guided bone regeneration) או הרמת סינוס במידת הצורך.
- המתנה של 3-6 חודשים לקליטת העצם המושתלת. משך ההמתנה נקבע בהתאם למיקום
ההשתלה בפה ואיכות העצם. בלסת העליונה נמתין יותר, בלסת התחתונה נמתין פחות. - ביצוע ההשתלה עצמה – כלומר החדרת השתל הדנטאלי / שתלים דנטלים לתוך עצם הלסת.
- המתנה של 3-6 חודשים לקליטתו של השתל ואיחויו עם עצם הלסת Osseointegration.
- הכנת שחזור שיניים קבוע סופי על גבי השתלים , כלומר שיקום הפה על גבי שתלים.
לאור הלו"ז וזמני ההמתנה לעיל, התהליך עלול לקחת בין 6 ל-18 חודשים מתחילתו ועד סופו- מעקירת השיניים ועד לקבלת הכתרים הסופיים. אם מדובר באזור האחורי, בשן בודדת אחורית, או אפילו במספר שיניים בודדות- המצב לא נורא. חוסר השיניים במהלך ההחלמה לרוב אינו מפריע לתפקוד וללעיסה ואף אינו מהווה בעיה אסתטית. ניתן לעבור את תקופת ההמתנה ללא שחזור זמני.
מתי מומלצת השתלה מיידית – העמסה מיידית
לעומת זאת, כאשר מדובר בחוסר שן באזור אסתטי או חוסר שיניים מרובות באזורים הלעיסה המקרה הופך למקרה מורכב . במצב זה אין ברירה, אלא לספק למטופל שיניים זמניות . גישה זאת מחייבת לבצע את השתלת השיניים ביום העקירה ואף להרכיב שחזור זמני מיידי על גבי השתלים הטריים. עד לתקופה האחרונה היה נהוג להכין למטופל תותבת זמנית נשלפת, "הפלטה" בשפת העם.
אמנם התותבת היא אסתטית למדי, אך אינה נוחה ועלולה לגרום לפצעי לחץ. נוסף על כך, התותבת אינה תמיד יציבה, פוגעת בביטחון העצמי ובחיי החברה של המטופל.
כאשר מדובר בתקופה של שנה וחצי- התותבת מהווה מטרד משמעותי והקושי התפקודי ניכר .
הניסיון מוכיח כי רוב המטופלים לא מוכנים "להסתובב" שנה וחצי עם מתקן נשלף בפה.
שיטת השתלה מיידית – העמסה מיידית
לאור המגבלות הנ"ל ו-"דרישת הקהל" – התפתחה גישה חדשנית, " השתלה מיידית " בשילוב עם " העמסה מיידית " . גישה חדשנית זאת מקצרת משמעותית את זמן ההמתנה ללא השיניים. לחליפין- גם זמן השימוש בתותבות הנשלפות מתקצר או מתבטל כלל.
בגישת השתלה מיידית – העמסה מיידית ניתן להתקין שתלים כבר ביום העקירה ואף להכין מראש שחזור זמני לא נשלף. השחזור המיידי יורכב על גבי השתלים מייד בתום הניתוח או במקרים מורכבים במיוחד – בסמוך לניתוח.
השתלה מיידית – העמסה מיידית
1.ההשתלה המיידית מסייעת לשמור על גובה העצם בלסת וכך מאפשרת להתקין שתלים מסיביים יותר וחזקים יותר.
2.לרוב קיים צורך בפעולה כירורגית אחת בלבד.
3.נחסך הצורך במתן אנטיביוטיקה מספר רב של פעמים לצורך ניתוחים מרובים.
4.זמן " מחוסר שיניים" לא קיים או מינימאלי בלבד.
5. שיפור אסתטי ותפקודי מיידי.
6.שיפור מיידי בבטחון העצמי של המטופל.
מהו אורך החיים של שתל דנטלי ?
מהו אורך החיים של שתל דנטלי , כמה שנים חי שתל דנטלי ? זאת אולי השאלה הנפוצה ביותר ששואלים המטופל בבואו לשקול השתלת שיניים כדרך הטיפול המועדפת לשקם את פיו.
אני חייב להרגיע מיד בתחילת הדיון בנושא- אין מגבלת אורך החיים של שתל דנטלי, אין לשתלים "תאריך תפוגה" .
בתנאים מתאימים שתלים דנטלים שורדים עשרות שנים, ובעצם יכולים לשרת את המטופל כל החיים. באופן פרדוקסאלי הם אפילו חזקים יותר מהשיניים הטבעיות ומחזיקים בפה שנים רבות אחרי שהשיניים הטבעיות אבדו.
שתל דנטלי מודרני מיוצר ממתכת מטיטניום. השיטה הומצאה על ידי האורתופד השוודי פרופ' ברנמרק בשנות ה-60 של המאה הקודמת. הרעיון היה כל כך מוצלח, שאפילו השתלים הראשונים, הפחות משוכללים, שהוחדרו בשיטות דאז- שרדו כ-40 שנה.
הרעיון של השתלת שן אינו חדש. מה שהשתנה – אלה שיטות החדרת השתל וכמובן החומרים. במצרים העתיקה השתמשו בשתלים דנטלים מאלמוגים ועצמות. במאה ה-18 שתלו שיניים עקורות והמשיכו בכך עד שנות ה-70 המאוחרות של המאה ה-20 !
שתלים מודרניים
כאמור שתלים דנטלים מודרניים עשויים ממתכת טיטניום וצורתם (ברוב המקרים) היא כצורת שורש השן, גליל.
חברות שונות משתמשות בשיטות יצור ועיבוד שונות וכן בשיטות שונות לטיפול בפני השטח של השתל הדנטלי.
ההתקדמות המדעית היא מהירה מאד ואחוזי ההצלחה עולים בהתאם. כיום אחוזי הצלחה המדווחים בספרות הם גבוהים ביותר: סביב -96% אצל אנשים בריאים, לא מעשנים, השומרים בקפדנות על הגיינה אורלית . תנאי התחלתי כמובן קיום עצם לסת טובה .
לאור אחוזי ההצלחה הנ"ל ניתן להגיד שהשתלת שיניים היא אחד הטיפולים הרפואיים המצליחים בעולם. ביקורים סדירים אצל שיננית ושימוש באביזרי ניקוי ייעודיים מעלים את סיכויי ההצלחה.
סוד ההצלחה הוא להגדיל ככל הניתן את שטח המגע בין פני שטח השתל לבין עצם הלסת. לכן שתלים ארוכים ועבים מועדפים על ידי רופאי השיניים המשתילים. עיבוד חדשני והכנת פני השטח של השתל הדנטלי הוא גם מגדיל את שטח המגע עם העצם . בניגוד לשתלים המוקדמים שהיו בד"כ מלוטשים וחלקים יותר, השתלים הדנטלים העכשוויים הם מחוספסים בשיטות שונות- התזת חול, כרסום על ידי חומצה וכד'.
החספוס משפר את האחיזה ומקצר את תהליך ההמתנה בין השתלת שיניים לבין שקום הפה על גבי שתלים.
האחיזה המשופרת של השתלים הדנטלים מאפשרת היום להוציא את המטופל עם שיניים מודבקות או מוברגות כבר ביום הניתוח, בניגוד לתותבות נשלפות בעבר. שיטה זאת נקראת השתלה מיידית – העמסה מיידית.
למרות כל השיפורים בשיטת השתלת שיניים, מחלת החניכיים עלולה לתקוף שתלים כפי שהיא תוקפת את השיניים הטבעיות. שמירה על הגיינה אורלית קפדנית מבטיחה הארכת אורך החיים של שתל דנטלי .