השתלות שיניים – על מנת להבין מדוע נולד הצורך להמציא, לפתח, לשכלל ולבצע השתלות שיניים, צריך קודם כל להבין למה בן אדם זקוק לשיניים בכלל. אולי בכלל אין בהן צורך? ובכן מעבר לתפקיד הברור מאליו, לעיסה ואכילה, קיימים עוד תפקידים רבים לשיניים שלנו:
תפקידי שיניים :
- לעיסה ואכילה
- חיוך, אסתטיקה
- דיבור
- הבעת רגשות ( כעס, שמחה, אהבה )
- כלי נשק ( נשיכה לתקיפה או הגנה עצמית, לוחמי קומנדו מחזיקים סכינים )
- כלי עבודה ( נגרים מחזיקים מסמרים, תופרות חותכות חוטים, חשמלאים מקלפים חוטי חשמל, אנשי קרקס מבצעים להטוטים ועוד )
- תכשיטים ואביזרי אופנה ( יהלומים, "גריל שיניים" לזמרי ראפ , ציפוי שיניים בכתרי זהב בתרבויות מסוימות)
- שמירה על הבריאות כללית – תזונה נכונה , לעיסת ירקות , פירות, בשר
- בטחון עצמי – אדם בעל שיניים לבנות ויפות נתפס למקובל חברתית, חזק, חשוב ומוצלח.
- הצלחה בחיים האישיים- שיניים לבנות ובריאות תורמות להצלחה אצל בני המין השני
- בטחון תעסוקתי, פרנסה, הצלחה – שיניים לבנות ויפות משדרות בריאות ונעורים
- חוסר שיניים או שיניים חולות "זועקות" זקנה, חולשה, פגיעות, מעמסה לחברה, חוסר חשיבות
מכאן נולד הצורך לפתח תחליף בר קיימא, אמין ונוח לשיניים שאבדו. השתלות שיניים הוכיחו את עצמן כתחליף ראוי לשיניים הטבעיות ובעל אחוזי הצלחה גבוהים לטווח רחוק. השיטות החדשניות של השתלת שיניים מאפשרות ייצוב תותבות קיימות ומאפשרות לתת למטופל שיניים קבועות במקום שיניים נשלפות.
מהן 5 הסיבות העיקריות לאבדן שיניים
- חבלה
- עששת (ריקבון שיניים)
- מחלת חניכיים (מחלת פריודונטלית)
- חוסר שיניים מלידה
- טיפול שיניים רשלני או למשל טיפול שורש שנכשל.
- הרגלים הרסניים, כגון חריקת שיניים
מחלת החניכיים היא הגורם העיקרי לאבדן השיניים, במיוחד אצל הגברים. אבדן שיניים כתוצאה ממחלת החניכיים הוא גם הבעייתי ביותר, מבחינת האפשרות שלנו לבצע שתלים לאחר אבדן השן. הסיבה לכך, היא שמחלת החניכיים היא תהליך ניווני, שבמהלכו מתרחש אבדן נפח העצם וכמות החניכיים. היום כבר ברור, שהנכס החשוב ביותר בפה – היא העצם והחניכיים ולא השיניים. כשאין מספיק עצם, לא ניתן לבצע השתלות שיניים.
מה הגורמים למחלת החניכיים :
- גנטיקה
- הרכב חיידקים בפה
- מחלות – (סוכרת)
- שמירה לא מספקת על הגיינת הפה
- אי ביקור אצל שיננית
אבדן עצם עלול לקרות גם לאחר אבדן שן כתוצאה מחבלה. אבדן שן כתוצאה מעששת בדרך כלל אינו גורם לאבדן עצם והוא פחות בעייתי מבחינת השתלות שיניים .
גם במקרים של שיניים חסרות מלידה בדרך כלל קיים מחסור בעצם הזמינה לביצוע השתלות שיניים .
איך בודקים היתכנות של השתלות שיניים ?
שלב א' – קודם כל כמובן ניגשים לבדיקת רופא שיניים .לאחר בדיקת הפה, השיניים והחניכיים, רופא השיניים יגבש תכנית טיפול ובדרך כלל יציע גם תכנית טיפול חליפית. חשוב מאד שהתכניות יוגשו ויוסברו אישית על ידי רופא שיניים ולא על ידי פקיד/ה. כמוכן, חשוב מאד לקבל תכנית מפורטת וחתומה על ידי הרופא והמטופל. בכל פה ובמיוחד כאשר שוקלים השתלות שיניים, ניתן בדרך כלל להציע מספר חלופות טיפוליות .
מהם הגורמים שיש לקחת בחשבון בבואנו להחליט על סוג השתלות שיניים שנבצע :
- העדפות המטופל.
- זמני הטיפול לכל סוג של תכנית שנבחר.
- מיומנות הרופא בטכניקות של השתלות שיניים.
- מצב השיניים והעצם.
- המאמץ שהמטופל מוכן להשקיע.
- עישון.
- IQ דנטאלי של המטופל.
- עלות הטיפול.
- בריאות המטופל.
סוכרת לא מאוזנת, עישון מאסיבי, מחלות לב, לחץ דם, תרופות לדילול דם. תרופות נגד בריחת סידן, אלרגיות לאנטיביוטיות או חומרי הרדמה, הקרנות, כימותרפיה. לאחרונה תשומת לב מיוחדת מופנית למטופלים המקבלים טיפול בתרופות מקבוצת קבוצת ביספוספנטים. אלו תרופות נגד בריחת סידן מסוג פוסלן, ארדיה, זומרה וכד' . מטופל/ת המקבלים תרופות מקבוצה זאת, במיוחד דרך הוריד, עלולים לפתח את תופעת ה- BRONJ (נמק הלסת המיוחס לביספוספנאטים ). בשמו הלועזי- Bisphosphanate Related Osteonecrosis of the Jaw
בהתחשב בגורמים הנ"ל, הרופא יאסוף ויארגן את כל החומר הרלוונטי, היסטוריה דנטלית, תיק רפואי כללי. הרופא גם יבצע או יזמין צילומי רנטגן, צילום פנוראמי דיגיטלי, צילומי סיטי CT שיניים.
בשלב הבא יבוצע תכנון, כולל תכנון השתלות שיניים ממוחשבות. אם יהיה צורך, המטופל יופנה לקבלת חוות דעת נוספת second opinion אצל מומחה למחלות חניכיים, מומחה לשיקום הפה, מומחה לכירורגיית פה ולסת. בסופו של התהליך, רופא שיניים יציע למטופל מספר חלופות טיפוליות .
ניתן לבצע את שיקום הפה על גבי על טהרת השתלים, בשילוב שתלים יחד עם כתרי חרסינה, תותבות נשלפות על גבי שתלים, גשר על גבי שתלים וכל שילוב בין השיטות הנ"ל. על סמך הנתונים והצילומים רופא השיניים או מומחה להשתלת שיניים יקבע את איכות וכמות העצם והחניכיים ויחליט על סוג השתלים, על מיקומם, כמותם ועל כיוונם. השתלים מאפשרים לבצע שיקום פה קבוע, לייצב אותו ולמנוע את פציעות החניכיים.
על פי חוק, כל רופא שיניים מוסמך מורשה לבצע השתלת שיניים, בתנאי שעבר הכשרה מתאימה ומרפאתו מצוידת כנדרש.
יחד עם זאת במקרים מיוחדים, רופא שיניים עשוי להחליט להיעזר בשירותיהם של מנתח חניכיים, מומחה לשיקום הפה או מנתח פה ולסת.
מה באמת חשוב?
בכל מקרה, חשוב שגם ההשתלות וגם הכתרים על גבי השתלים יבוצעו על ידי אותו רופא " תחת קורת גג אחת " . אם העבודה מחולקת בין שני מומחים – עלולה להיווצר בעיית האחראיות במקרה של כישלון השתלות שיניים.
ההחלטה היא אינדיבידואלית לכל מטופל ולסוג שיקום הפה שייבחר.
טכנולוגיות חדשות מאפשרות למקם שתלים צרים חדשניים גם בלסתות צרות מאד. פותחו גם מיני שתלים שיכולים לשמש בתור שתלים זמניים.
נוסף על כך, ניתן לבצע השתלת עצם או בשמה הלועזי אוגמנטציה augmentation , עיבוי עצם, הרמת סינוס, הרמת רצפת הסינוס, שיקום עצם מודרך (GBR ( guided bone regeneration , השתלת חניכיים.
בשיטות החדשניות ניתן לבצע השתלות שיניים מיד ברגע העקירה , מה שנקרא השתלה מידית
immediate implantation או עקירת שן והשתלת שן מאוחרת יותר.
היום אפשרי להציע למטופל גם בניית שיניים על גבי שתלים באותו יום, העמסה מיידית.
השתלות שיניים ניתנות לביצוע תחת הרדמה מקומית ( אלחוש מקומי בזריקה רגילה ) וגם תחת הרדמה מלאה, הרדמה כללית, במקרים של חרדה דנטלית או במקרים מורכבים / ארוכים במיוחד.
עדיין .
למרות פיתוח השיטה של שיניים ביום אחד, עדיין נדרשת תקופת אוסיאואינגרציה של מספר חודשים, כלומר בניית עצם טבעית סביב השתל. אם אוסיאואינגרציה לא מתקיימת- השתל לא נקלט.
כתוצאה מכל החידושים, מספר מטופלים היכולים ליהנות עולה בהתמדה. ( יחד עם כל ההתקדמות, רופא השיניים עשוי להחליט שהשתלים אינם הפתרון המתאים ולהמליץ על טיפול שיניים חליפי ).
שלב ב' – בסופו של תהליך התכנון הגענו למסקנה שהחלופה של השתלת שיניים מתאימה למקרה. כאן נצטרך לקבל החלטה נוספת – האם אנחנו נרצה לקבל שחזור שיקום פה קבוע fixed על גבי שתלים או שנתון להתפשר על שחזור נשלף על בסיס שתלים דנטלים.
מהו השתל הדנטאלי ?
השתלים הראשונים במתכונתם הנוכחית הומצאו והושתלו בשנת 1965 על יד פרופ' שוודי Per-Ingvar Brånemark . יחד עם זאת, באופן רשמי הקהילה הדנטאלית הכירה בשיטת השתלות שיניים רק לאחר כ-20 שנה, ב- 1983.
באופן מיידי רופאי השיניים הישראלים החלו לבצע השתלות שיניים ומאז ישראל היא מעצמה עולמית בתחום, גם מבחינה קלינית וגם מבחינת המחקר והייצור.
הרעיון של השתלת שיניים – ליצור שורשים מלאכותיים אשר יחליפו את שורשים הטבעיים שאבדו . על בסיס השורשים המלאכותיים החדשים יורכבו השיניים על גבי השתלים – בשיטה הדומה תליית תמונה על קיר חלק . קיים יתרון של השתלות שיניים על פני השיניים הטבעיות וגם על פני כתרים וגשרים שעל גבי השיניים. היתרון, הוא שהחיידקים אינם יכולים לתקוף מתכות ולכן לא נוצרים חורים בתוך השתלים הדנטלים.
בשלב הראשון רופא שיניים ימקם את השתל הדנטלי ("הדיבל"), לאחר מספר חודשי החלמה, כלומר התחברות בין השתל לעצם, אוסיאואינטגרציה osseo-integration , יחבר את המבנה ( " הבורג") ותוך כשבוע עד 3 שבועות המטופל יקבל כתר זירקוניה או כתר חרסינה או תותבות על גבי השתלים ("התמונה").
תהליך השתלות שיניים – השלבים
- לאחר קבלת ההחלטה על מיקום השתל, רופא שיניים משתיל יכין את נתיב החדרת השתל על ידי קידוח עדין וזעיר בקוטר של כ- 1 מ"מ. הקידוח יתבצע בזהירות ובאיטיות בהתאם לצילומי הרנטגן ע"מ לשמור על כלי הדם והעצבים הנמצאים בלסת.
- נתיב זה יורחב ויועמק בהתאם למידות השתל הדנטאלי המתוכנן. שתל הטיטניום יוברג לתוך התעלה שהוכנה. פעמים רבות אנחנו משתמשים בסד כירורגי ממוחשב, המכוון את הקידוח ואת השתל עצמו וגם עוצר אותו, על מנת לא לבצע קידוח עמוק מדי או החדרת שתל לקויה. שיטה זאת נקראת השתלות שיניים ממוחשבות. לאחר מיקום השתל, הוא יכוסה בכיפת ריפוי או מכסה ריפוי לתקופת האוסיאואינטגרציה של מספר חודשים.
- לפעמים ניתן להרכיב כתר זמני על גבי השתל ברגע ההשתלה, לפעמים מרכיבים את הכתר הזמני לאחר תקופת ההחלמה. כתר זמני מאפשר לחניכיים להתעבות ולהתבגר ומעצב אותם.
- הכתר הזמני יוחלף בכתר קבוע לאחר מספר חודשים.
- לאחר מסירת שיקום הפה הסופי, הפה דורש תחזוקה מתמדת, צחצוח שיניים פעמיים ביום, עבודה עם סילונית, חוט דנטלי, קיסמים וביקור אצל שיננית לסילוק אבנית מדי 3-4 חודשים.
- כמובן יש לדאוג שכל התהליך יתרחש בתנאי חיטוי ועיקור מקסימליים, באמצעות אוטוקלאב , מכשיר עיקור מתקדם
השתלות שיניים – תהליך ההחלמה
ההחלמה הראשונית לאחר השתלות שיניים היא כמובן אינדיבידואלית, אך בממוצע אורכת כשבוע. במהלך השבוע הראשון, צפויה בדרך כלל רגישות קלה. ייתכן דימום קל מאזור התפרים, "סימנים כחולים" ( שטפי דם תת עוריים קלים ) ואף נפיחות מסוימת. כל אלה הם סימנים נורמאליים, פיזיולוגיים, כתוצאה מתהליך כירורגי זעיר כגון השתלות שיניים.
לאחר כשבוע הסימנים הנ"ל נעלמים מעצמם והמטופל מרגיש מצוין. למרות העלמות הסימנים החיצוניים, ההחלמה נמשכת, החניכיים מתייצבות ומעוצבות, הצם חובקת את השתל הדנטאלי ומתחברת אליו על ידי אוסיאואינטגרציה.
בתחילה, תאי העצם נהרסים ונבנים סביב השתלים, אך בסיכומו של דבר העצם מתייצבת והשתל נקלט.
חוטי התפירה נספגים מעצמם לאחר כשבועיים- שלושה ואין צורך להוציאם .
במשך החודש הראשון לא מומלץ להעמיס על השתלים החדשים וחובה למור היגיינת פה נאותה- צחצוח, חוט דנטאלי, סילונית על מנת למנוע זיהום וכישלון השתלות שיניים.
קליטת השתל הדנטאלי מתרחשת לאחר 3-6 חודשים, תלוי בלסת ובמצב העצם ההתחלתי.
עישון מזיק להחלמה גם אם הוא התרחש לפני הניתוח ומזיק עוד יותר אם ממשיך לאחר השתלות שיניים.
בכל תקופת ההחלמה, רופא השיניים המשתיל חייב להישאר בתמונה, לעקוב ולתחזק את השתלים או את השחזורים הזמניים שהורכבו עליהם.
השתלות שיניים – גישות חדשניות
באופן טבעי, המטופל דורש לסיים את כל ההליך –עקירת שיניים, השתלות שיניים, בניית כתרים, גשרים, תותבות מהר ככל הניתן.
לאור דרישה זאת, פותחו שיטות של עקירה והשתלה מיידית, העמסה מיידית, כולל השתלת עצם והשתלת ממברנה. גישת " שיניים ביום אחד " מיושמת בעשרות מרפאות שיניים בכל הארץ, כולל מרפאת שיניים בבאר שבע.
גישה זאת מאפשרת לקצר את משך הטיפול לחודשים בודדים, למחצית בהשוואה לשיטת הרגילות.
שיטה זאת מתאימה יותר מקרים בהם קיימת כמות עצם מספקת. אם מימדי המכתשית אשר נותרה לאחר העקירה גדולים מאלה של השתל המתוכנן, קשה עד בלתי אפשרי לייצב את השתל במקום המתוכנן מיד בתום העקירה. כאן יהיה צורך לבצע אוגמנטציה, השתלת עצם, על מנת להכין מקום להשתלת בהמשך הדרך או לחליפין להשיג יציבות ראשונית של השתלות שיניים מיד בתום העקירה.
בעיה נוספת המקשה על השתלת שיניים היא קיום רכסי לסת צרים מאד, לפעמים אף בעובי של דף נייר כמעט. לצורך פתרון בעיה זאת, חברות שתלים רבות נענו לאתגר ויצרו שתלים צרים, שתלי מיני, בקוטר של 3 מ"מ ואף פחות. שתלים צרים בשימוש גם לצורך החלפת שיניים קדמיות צרות, השתלות שיניים בין 2 שיניים סמוכות צפופות ועוד מצבים רבים.
חידוש נוסף all on 4 – 6 – קיימת היום אפשרות לבנות קשת שיניים שלמה על גבי 4 עד 6 – שתלים, אול-און- 4 / 6 . בשיטה זאת משתמשים שתלים מוטים בשיטה של תכנון ממוחשב, סד ניתוחי, השתלת שיניים ממוחשבת.
השתלות שיניים – אחוזי הצלחה
אם מומחה להשתלת שיניים מבטיח הצלחה של 100% – קיימים 2 תרחישים אפשריים : או שהוא אינו דובר אמת, או שלא עשה השתלות שיניים מימיו. הספרות המקצועית מדווחת על אחוזי הצלחה של כ-98% בלסת התחתונה ושל כ-96% בלסת העליונה ל-5 שנים.
זהו אחוז הצלחה גבוה ביותר, גבוה יותר מאחוזי ההצלחה בכל טיפול שיניים או כל טיפול רפואי כללי אחר.
צפיפות העצם ואיכות העצם בלסת העליונה נמוכים יותר בהשוואה ללסת התחתונה. איכות העצם באזורי הלסת האחוריים, נמוכה יותר מאשר בקדמיים.
לכן אחוזי ההצלחה הגבוהים ביותר מדווחים באזור הקדמי התחתון, ואחוזי ההצלחה הנמוכים ביותר- באזור האחורי העליון.
השתלות שיניים – אורך החיים של השתל
אין "תאריך תוקף" לשתלים דנטלים. השתלות שיניים שבוצעו בהתאם לכללים, שוקמו בצורה מקצועית, נמצאות במעקב של רופא שיניים ועוברות ניקוי אבנית אצל שיננית מדי מספר חודשים- עשויות לשרת את המטופל עשרות שנים.
הסיבות לכישלון השתלות שינים עלולות להיות :
- חוסר האוסיאואינטגרציה (השתל אינו מצליח להתחבר לעצם )
- לאחר ביצוע שתל החלמה לא תקינה
- שיקום לקוי על גבי השתל, עודף עומס על השתל
- שבר בגוף השתל או בגביע ( החלק המתחבר למבנה ), שתל שבור
- פריאימפלנטיטיס Periimplantitis, דלקת סביב השתל,(על משקל פריודונטיטיס Periodontitis- דלקת סביב השן )
- שימוש בחלקי שיקום לא מתאימים עלול לגרום להשתחררות ושבירת הברגים ונפילת הכתרים או הגשרים
- עישון עלול לגרום להפרעות בתהליך הריפוי וכשלון השתלים הדנטאלים