השתלות שיניים ממוחשבות הן "הדבר החם" ברפואת השיניים המודרנית. השתלות שיניים בצורתן העכשווית קיימות בארגז הכלים של רופאי השיניים כ-50 שנה. ב-30 השנים האחרונות זאת שיטת השלמת שיניים הנפוצה והשמרנית ביותר, אך עד לפני כמה שנים – הכנסת השתל הדנטלי לא הייתה שיטה מדויקת, הנדסית אלא מעין משימה אמנותית. גם אם רופא שיניים משתיל משתמש בצילום CT ,צילום מדויק ביותר, עדיין קיימת הבעיה : איך מתרגמים את החישובים והמדידות שביצע- לחלל הפה בזמן אמיתי.
על הרופא למצוא את המיקום המדויק עבור השתלים, לשמור על המרווחים המומלצים בינם, לקדוח בזוית הנכונה ומעל לכל- לא לפגוע במבנים אסטרטגיים בלסת- עצבים, כלי דם, חלל האף, מערות הפנים ( הסינוסים של הלסת העליונה ).
ככל שהמקרה מורכב יותר, ככל שכמות העצם הזמינה בלסת קטנה יותר, ככל שמספר השתלים הדרושים עולה- כך קשה יותר לעמוד בתנאים הנ"ל, קשה עד בלתי אפשרי. גם רופא שיניים משתיל המנוסה ביותר, מומחה להשתלות שיניים, יתקשה להכניס את השתלים בצורה אופטימלית ללא מתקן מכוון כלשהו.
למען הגילוי הנאות, חייבים לציין שמתקנים מכוונים הנקראים " סדים כירורגיים" קיימים זה זמן רב. בעבר הם בוצעו במעבדת שיניים, על ידי טכנאי שיניים מומחה, אשר עיצב אותם כיד דמיונו הטובה. מטבע הדברים, הם לא התחשבו במה שקורה בתוך העצם אלא קבעו את נקודת הכניסה של המקדח ללסת בלבד.
המהפכה הגיעה לתחום, עם כניסתם של מחשבים לזירה והתפתחותן של השתלות שיניים ממוחשבות . רופא השיניים המשתיל אינו צריך יותר לנחש את מיקומן של הסטרוקטורות המסוכנות או את כיוון הקידוח. כמו אינו צריך לדאוג שהשתלים יהיו קרובים מדי או רחוקים מדי אחד ביחס לשני.
נתוני ה- CT מוזנים לתוך תכנת המחשב הקובעת את הכל- את כיוון השתל, את ממדיו האופטימליים ואת מיקומו. התכנה מתחשבת בכמות ואיכות העצם הזמינה , בשחזור הסופי הרצוי ואף בכמות החניכיים במקום.
לאחר שכל הנתונים נלקחו בחשבון, התכנה מעצבת סד כירורגי או נכון יותר לכנותו מדריך כירורגי surgical guide , המכיל בתוכו פתחים טבעתיים כמספר השתלים המתוכנן. המתקן משמש מעין GPS המנווט את ידו של המנתח ומונע טעויות אנוש, טעיות בשיקול דעת ואף רשלנות רופא שיניים . השתלים הדנטלים גם הם מוחדרים דרך הטבעות שבסד הכירורגי וכך מותקנים בדיוק במקום המתוכנן, ללא סטיות בדרך.
באמצעות הסד ניתן לבצע את המקרים המורכבים ביותר, אול און 4 all on , השתלות שיניים ללא ניתוח. השתלות שיניים ממוחשבות מאפשרות להכניס שתלים צרים במיוחד שתלי מיני Mini implants לרכסים צרים במיוחד.
השתלות שיניים ממוחשבות הופכות את מקרים שנחשבו בעבר Hopeless , למקרים יומיומיים, כמעט טריוויאליים.
להלן מספר דוגמאות של מקרי השתלות שיניים ממוחשבות שביצענו במרפאת השיניים שלנו בבאר שבע.
השתלות שיניים ממוחשבות