טיפול שיניים בגיל הזהב, הגיל השלישי, היא מושג חדש. זאת כיוון שעד לפני כ-100 שנה רוב בני האדם לא זכו להגיע לגיל 50 . כאשר תוחלת החיים החלה לעלות, לרוב בני האדם לא נשארו שיניים טבעיות בפה בהגיעם לגיל 60 . הדבר התקבל בהכנעה כיוון שתהליך אבדן השיניים נחשב לתהליך טבעי ולגזרה משמיים.
לא עוד. אומצו שיטות רפואת שיניים מונעת מגיל צעיר. התפתח מעקב שוטף אצל רופא שיניים .הומצאו השתלות שיניים במקום השחזת שיניים. כל אלה מצילות שיניים ומאריכות את חייהן .
חשוב לשמור על השיניים. זאת כיוון שאבדן השיניים הטבעיות פוגע בתזונה נכונה ובריאה, אסתטיקה, פונטיקה (דיבור ברור ונכון). נפגעת איכות חיים ובטחון עצמי. חיידקי הפה מזיקים בראש וראשונה לשיניים ולחניכיים, הורסים את חומר השן. הם פוגעים בעצם העוטפת את השיניים וגורמים לריח פה רע. גרוע מכך, החיידקים עלולים לחדור דרך חניכיים חולות למחזור הדם, להגיע ללב, לכליות ולמפרקי הגוף. חיידקי הפה מסוגלים לגרום למחלות גופניות קשות ואף לעלות את שכיחותן באוכלוסיה הבוגרת.
להלן מספר מיתוסים ש"נשברו" לגבי טיפול שיניים בגיל הזהב – הגיל השלישי :
- חשיבה מיושנת – "למחלות שלי אין קשר לטיפול שיניים, לכן אין צורך ליידע לגביהן את רופא השיניים שלי."
חשיבה מודרנית– חשוב ביותר ליידע את הרופא על כל שינוי במצב הבריאותי והמחלות הקיימות.
דוגמאות אחדות – מסתמי לב מלאכותיים, פרקים מלאכותיים, מסתמי לב פגומים עלולים להזדהם על ידי חיידקי הפה. מחלות מסוג זה לרוב מצריכים מתן אנטיביוטיקה מונעת לפני טיפול שיניים. - חשיבה מיושנת– " אין צורך ליידע את רופא השיניים מה התרופות שאני מקבל."
חשיבה מודרנית– חובה לספק לרופא מידע מפורט לגבי תרופות מרשם ותרופות אחרות שהמטופל צורך. לדוגמא, תרופות נוגדות קרישה (anticoagulants) עלולות לגרום לדימום יתר בזמן טיפול שיניים כירורגי. - חשיבה מיושנת – עבור אדם שאינו מצליח לצחצח שיניים ביעילות לא תעזור אפילו מברשת שיניים חשמלית .חשיבה מודרנית – מברשות שיניים חשמליות משפרות את יעילות הצחצוח.זזה נכון במיוחד אצל מטופלים בעלי מוגבלויות בתנועת היד או מוגבלויות אחרות. קיימות גם אפליקציות עזר לטלפונים ומחשבים ניידים. הן מדריכות את המשתמש בתנועות צחצוח נכונות ומודדות זמן צחצוח שיניים נאות.
שבירת מיתוסים נוספים לגבי טיפול שיניים בגיל הזהב – הגיל השלישי
- חשיבה מיושנת– בריחת סידן אינה משפיעה על עצם הלסת, לכן הלסת אינה יכולה לפתח אוסטיאופורוזיס.
חשיבה מודרנית– אוסטיאופורוזיס עלולה לפגוע בעצם הלסת כבכל העצמות האחרות בגוף ועלולה לגרום להחלשת האחיזה של השיניים הטבעיות בפה. כמו כן היא עלולה להקטין את אחוזי הצלחת השתלת שיניים. חשוב לצרוך סידן במינון של 1000 מג' ליום, בעיקר מדברי חלב. תופעה חדשה בעולם היא מחסור כרוני בויטמין D המחליש את העצם. זה קורה עקב אורח החיים המודרני המונע חשיפתנו לשמש. יש לבצע בדיקת דם למדידת רמת ויטמין D ולדאוג להשלמת החסרים במידת הצורך על ידי קבלת כדורים או טיפות ויטמין D. - חשיבה מיושנת – כמות העששת בפה תלויה רק בצחצוח שיניים, תזונה וגנטיקה.
חשיבה מודרנית – גורם נוסף עלול להשפיע על כמות העששת – יובש הפה. פעולה תקינה של בלוטות הרוק מייצרת כמות רוק המספיקה לשטיפת שיניים עצמית טובה וסילוק שאירות המזון. פה יבש עלול להיגרם ממחלות גופניות כלליות, תרופות, הקרנות של אזור הפנים והצוואר, כריתת בלוטות הרוק. יש ליידע את רופא השיניים במידה והנך נתון לאחת מההשפעות הנ"ל. שתייה מרובה ושטיפת פה בנוזל רוק מלאכותי עשויים לשפר את מצב היובש ולהוריד את כמות העששת. - חשיבה מיושנת – כל אחד בסוף מגיע לשיניים תותבות נשלפות, "כמו של סבתא " .
חשיבה מודרנית – ממש לא. רפואת שיניים מונעת, הפלרת מים, אבחון מוקדם על ידי צילומי רנטגן – צילומי נשך, צילומי סטאטוס, צילום פנוראמי דיגיטלי – כל הנ"ל מסייעים לשמירה על השיניים הטבעיות.
גם אם חלק או כל השיניים נעקרו יש פתרון. שיטות השתלת שיניים חדשניות, השתלת שיניים ממוחשבת, יאפשרו ביצוע שיניים קבועות, לא נשלפות. כך יימנע הצורך בשיניים התותבות.