כאבי שיניים עקב סינוסיטיס אבחנה וטיפול
כאבי שיניים עקב סינוסיטיס הם תופעה מוכרת אך למרות זאת- מבלבלת. לא פעם המטופל מתלונן על כאבים בכל השיניים עליונות. הכאב המקרין לאזור הפנים, האוזניים, העיניים, הרכות והמצח. אם הנבדק הוא אדם ללא בעיות שיניים, ללא סתימות, טיפולי שורש או כתרים בפה- האבחנה המתבקשת היא סינוסיטיס Sinusitis (דלקת מערות האף או מערות הפנים ).
אך לא תמיד האבחנה ברורה כל כך: ברוב הפיות – קיימות סתימות עמוקות, טיפולי שורש לקויים, דלקת חניכיים, שיניים רקובות ועששתיות. כל אלה עלולים להופעת כאבי שיניים עקב סינוסיטיס, מפושט ומקרין. כאן נדרשת זהירות רבה:
לא פעם רופא שיניים מוצא את עצמו מול אבחנה לא חד משמעית ונאלץ לפעול על פי מיטב שיפוטו. הוא עושה הכל בניסיון להפסיק את הכאב, אך ללא הועיל. זה לא נעים- אבל לפעמים במצב של סינוסיטיס לא מאובחנת – רופא השיניים עלול לפתוח שן שאינה זקוקה לטפול,להחליף שחזור שאינו דורש החלפה ואף לעקור שן שאינה זקוקה לעקירה. (לצערנו לפעמים בבתי המשפט נתקלים במקרים כאלה במסגרת תביעות רשלנות רפואית או רשלנות בטיפול שיניים.
מקרים כאלה מביאים להתערבות עורך דין לרשלנות רפואית או עורך דין לרשלנות בטיפול שיניים – וחבל. ) לכן נדרשת זהירות מרבית במקרים בהם לא ניתן לאתר את מקור הכאב במדויק.
למזלנו- טעויות כאלה באבחנה הן לא רבות. רופאי שיניים מנוסים מכירים את התופעה היטב ויודעים להיזהר ממנה. במקרים של כאבים באזור הלסת העליונה, אשר לא ניתנים להסבירם על ידי בעיית שיניים מאובחנת – האבחנה המתבקשת- כאבי שיניים עקב סינוסיטיס .
מהו אותו סינוס מסתורי שעושה לנו בעיות וגורם כאבי שיניים עקב סינוסיטיס ?
קיימים מספר חללים בגולגולותינו, בשני צידי הלסת העליונה בלבד. תפקידם לעצב את הקול, להפחית את משקל הגולגולת, לחמם את טמפרטורת האוויר הנכנס לדרכי הנשימה.
במקרים של אלרגיות, שפעת, הצטננות, נזלת כרונית או חריפה הרירית אשר מרפדת את חלל הסינוס עלולה להזדהם ולסבול מדלקת. נוזלים ו/או מוגלה עלולים להצטבר בחלל הסינוס .
לרוע מזלם של רופאי השיניים – העצב הטריגמינלי, המעצבב את עור הפנים והסינוסים, אחראי גם לעצבוב השיניים והחניכיים. ענפיו מתפצלים לכיוון שתי הלסתות, העליונה והתחתונה. לכן, כשהמוח מקבל איתות על דלקת וכאב באמצעות העצב הנ"ל, הוא אינו מסוגל ברוב המקרים להבחין מהו המקור של הכאב- האם אלה כאבי שיניים עקב סינוסיטיס ? הפנים? הראש? האוזן? השיניים? כך נוצר הבלבול והקושי באבחנה.
אחת הדרכים המהירות לאבחון הסינוסיטיס – זה תשאול המטופל. אם קיים דיווח על אלרגיות, שפעת, התקררות, "פעימות" בגולגולת בזמן ריצה – זה עלול להצביע לכיוון סינוסיטיס ולא בעיית השיניים.
דרך מהירה נוספת- זה לבקש מהמטופל לקוד קידה עמוקה לכמה שניות ולהתיישר מהר. במהלך "תרגיל" זה, הנוזלים הכלואים בחלל הסינוס נעים בתוכו, מייצרים לחץ על הריריות וגורמים להופעת פעימות כאב פתאומיות.
בעקבות תזוזת הנוזלים המטופל מדווח לעיתים על "בומים" , פעימות כאב בזמן הליכה מהירה או עלייה במדרגות.
גם הקשה על עצם הלחי, גשר האף או באזור הגבות- עשוים לעורר תחושת כאב במצב של סינוסיטיס.
סימן נוסף לסינוסיטיס- נזלת הניגרת מחלקו האחורי של האף לחלל הפה- פוסט נזל דריפ, וריח רע מהפה.
איך רופא אאג עוזר להתגבר על כאבי שיניים עקב סינוסיטיס ?
לאחר שאובחנה הסינוסיטיס- הטיפול יעבור בדרך כלל למומחה לאף אוזן גרון. באופן קונוונציונלי המטופל יקבל אנטיביוטיקה, תרופות מייבשות, תרופות אנטי אלרגיות, טיפות אף ולפעמים משאפי סטרואידים. במקרים חמורים עשוי רופא אאג לבצע ניקוז כירורגי של הסינוס.
טיפולים אלטרנטיביים כוללים דיקור סיני, מסאג' רפואי, אדים קרים, תמציות צמחים, חדר מלח, תוספות מזון.
השלכות הסינוסיטיס בנוגע להשתלת שיניים :
לעיתים, כאשר אין מספיק עצם להשתלת שיניים באזורים האחוריים של הלסת העליונה, מתעורר צורך לבצע הרמת סינוס והחדרת עצם מלאכותית לתוכו . פעולה זאת אינה אפשרית כאשר שקיימת סינוסיטיס. יש צורך להביא את הסינוס לבריאות מלאה לפני ביצוע הרמת סינוס פתוחה או הרמת סינוס סגורה .