ניתוח חניכיים – איך למנוע ניתוחי חניכיים?
ניתוח חניכיים כשמו כן הוא – טיפול כירורגי במחלת החניכיים. בעבר היה נהוג בכל מקרה של דלקת חניכיים כרונית או מתקדמת לבצע ניתוח כזה. עמדת המקצוע כיום היא שיש לנסות מספר טיפולי חניכיים מקדימים לכירורגיה. ניתוח חניכיים הוא המוצא האחרון, והתברר כלא יעיל במיוחד בעצירת המחלה.
להלן רשימת אמצעים שמרניים שניתן לנקוט לפני שנשקול ניתוח חניכיים
-
שיפור היגיינת הפה וצחצוח קפדני בבית.
אחוז קטן מאד מבני האדם לא יפתחו מחלת חניכיים גם אם לא יצחצחו שיניים לעולם. אך זה לא המצב הרגיל. רוב האנשים רגישים למחלות החניכיים ולחיידקי הפה. אי לכך, הזנחת צחצוח והצטברות האבנית תגרום נזקים רבים. בתחילה תתפתח דלקת חניכיים חיצונית, אך בשלב זה המחלה עדיין הפיכה.
ככל שחולף הזמן, מתרחשת נסיגת חניכיים. האבנית והחיידקים יחדרו לכיוון עצם הלסת והשיניים עלולות להתנדנד ואף לזוז . לכן- שמירה על הגיינה אורלית, צחצוח, שימוש בקיסמים, חוט דנטלי, הם חיוניים. כל אלה, יחד עם ניקוי שיניים במרפאה, מהווים את " קו ההגנה הראשון" במלחמתנו במחלה ובמאמץ למנוע ניתוח.
-
הקצעת שורשים ( הטרייה תת חניכית, ניקוי שיניים עמוק תת חניכי) .
בשלב המתקדם יותר של המחלה, עצם העוטפת והתומכת בשן- נסוגה כלפי מטה. במקביל לזה – הדלקת מנפחת את החניכיים. כך נוצר מה שנקרא "כיס חניכיים". הכיס צובר פלאק, חיידקים ואבנית. האבנית לנדבקת לשטח החיצוני של השורש בעומק הכיס . יש צורך לסלק את החיידקים ואת הרעלנים שהם מפרישים מהכיס ואת האבנית מפני השטח של השורשים.
הקצעת שורשים היא סוג של ניקוי אבן בעומק הכיס, עם הרדמה מקומית. רופא השיניים מסלק את האבנית מפני השטח של השורש ומחליק אותו. השורש החלק צובר פחות חיידקים. הניקוי העמוק משנה את הרכב החיידקים ואת כמותם, מצמק כיסים ומטפל בדלקת החניכיים.
לרוב- לאחר ניקוי כזה אין צורך בניתוחי חניכיים. כל זה בתנאי שהמטופל לוקח אחריות, מגיע לשיננית לעיתים קרובות ומצחצח שיניים בבית בצורה נאותה.
-
תרופות חיטוי אנטי-בקטריאליות בהחדרה מקומית לתוך כיסי החניכיים.
קיימות תרופות חדישות העוזרות לפגוע בחיידקי החניכיים האלימים . החומרים מוחדרים לעומק כיס החניכיים בצורת ג'ל או לוחית נמסה (צ'יפ) ומשחררים את תרופות החיטוי. לא כל החומר משוחרר בבת אחת, השחרור הוא מושהה ומתרחש עד כשבועיים.
התרופות מומלצות לארח הקצעת השורשים כטיפול תומך לניקוי השיניים המכאני.
-
Host modulators – תרופות המשנות את תגובת החניכיים והעצם לחיידקים.
תרופות אלה פועלות ישירות על מנגנון הדלקת. הן ממתנות את תגובת החניכיים והעצם לרעלני החיידקים. קיימות עדויות שהן מסוגלות לעצור את ההרס ואף לשחזר את העצם במידה מסוימת. התכשיר הנפוץ מתחום זה הוא חלבון, אמדוגיין emdogain , מקבוצת Enamel matrix protein . התכשיר מוחדר לכיסי החניכיים בצורה מקומית.
קיימות תרופות נוספות הנלקחות דרך הפה. השימוש בהן לטיפול במחלת החניכיים הוא חדשני ודורש מחקר נוסף לטווח ארוך. בשלב זה הן בשימוש במקרים של מחלת חניכיים קשה במיוחד.
-
אנטיביוטיקה הנלקחת דרך פה PO
בדרך כלל, טיפול במחלת החניכיים אינו דורש מתן אנטיביוטיקה. במקרים קשים של מחלת חניכיים אלימה, אגרסיבית, יידרש כיסוי אנטיביוטי . טיפול זה יהיה בדרך כלל במינון נמוך אך לתקופה של מספר חודשים. הטיפול ניתן כטיפול משלים להקצעת שורשים ושמירה קפדנית על ניקיון השיניים על ידי המטופל.
יחד עם זאת, אין הוכחות שהאנטיביוטיקה תמנע חזרת החיידקים לאחר סיום הטיפול .
לפעמים טיפול חניכיים שמרני לא מצליח לעצור את מחלת החניכיים ואת נסיגת החניכיים. במקרים כאלה אין ברירה אלא לשקול התקדמות לשלב הבא- ניתוח חניכיים. קיימים סוגי ניתוחים שונים, השתלת חניכיים, ביטול כיסים, השתלת עצם. כל מקרה לגופו.
איך נשמור על התוצאות של טיפול חניכיים ?
הדרך היחידה לשמר את תוצאות הטיפול- היא שמירה הדוקה על ניקיון השיניים בצחצוח וההיגיינה בבית. כמו כן, חובה להגיע לניקוי שיניים מקצועי במרפאה. הניקוי צריך להתבצע- 2-4 פעמים בשנה, בהתאם להמלצת רופא השיניים שלך.