סוגי השתלות שיניים שרופא השיניים המשתיל ישתמש בהם ייקבעו בהתאם למקרה. יילקחו בחשבון סוג שיקום הפה הרצוי, המיקום בפה, כמות העצם הזמינה, איכות העצם באזור ההשתלה המיועדת. יילקחו בחשבון גם כיוון העצם וצורת העצם. בלסת העליונה נשתמש לרוב בשתלים שונים מעט מאשר בלסת העליונה, כיוון שהעצם בלסת העליונה היא אוורירית ודלילה יותר.
חשיבות רבה לסוג בפרוצדורה המתוכננת: להרמת סינוס למשל נשתמש בשתלים המתאימים לפעולה זאת.
אילו סוגי השתלות שיניים קיימים ומה ייחודו של כל סוג שתל דנטלי
סוגי החומרים המשמשים לייצור השתלים הדנטליים
שתלי טיטניום – הרוב המכריע של השתלים מיוצרים כיום מסגסוגת טיטניום. מתכת זאת מסוגלת לעבור תהליך איחוי עם העצם, אוסאו-אינטגרציה. בתהליך זה השתל מתמזג עם העצם העוטפת אותו. תוך 3-6 חודשים לאחר הניתוח השתל הדנטאלי מתייצב ומשמש כתחליף לשורש השן החסרה.
שתלי זירקוניה – לאחרונה נכנסים לשימוש שתלי זירקוניה, יהלום מלאכותי. זהו סוג של חומר קרמי. צבעו לבן וזהו יתרונו הגדול .שתל זירקוניה אינו משתקף דרך החניכיים ולא יבלוט גם אם תתרחש נסיגת חניכיים קלה. נכון להיום שיטה זאת עדיין בחיתוליה.
צורות השתלים הדנטליים
שתל צילינדרי ( בצורת גליל ). זאת הצורה הנפוצה ביותר כיום, המוכרת גם בשם Root form , כלומר "בצורת השורש". יתרונו בכך שהוא מחכה את צורת השורש של השן הטבעית שאבדה. הוא נוח מאד בעבודה ומתאים כמעט בכל מקרה. החדרתו קלה והשליטה בו מקסימלית. הרוב המוחלט של רופאי השיניים עובדים בשיטה זאת ומיומנים בה.
חסרונו היחיד הוא כאשר קיימת ספיגה חמורה מאד של עצם לסת. לא ניתן להחדיר שתל צילינדרי כאשר גובה העצם הזמינה הוא מתחת ל 8 מ"מ ללא פרוצדורות מורכבות של בניית עצם.
לא תמיד ניתן לבצע בניית עצם מסיבות בריאותיות, כספיות או עקב מגבלת זמן. קורה גם, שהמטופל לא מוכן לעבור טיפול השתלת עצם מורכב וקשה.
שתלי Root form באים באורך 5-18 מ"מ וקוטר 2-8 מ"מ. כמו כן קיימות צורות תבריג שונות- מתבריג גס ועד עדין. הבחירה תלויה באיכות וכמות העצם הזמינה וכן בסוג השיקום המתוכנן.
שתל בצורת דיסק – Disc implant . שיטה זאת מנצלת את רוחב הלסת במקום את עומקה. השיטה נדירה ומעטים רופאי השיניים המשתמשים בה. ניתן להחדירה ללסת בעלת גובה עצם מוגבל, ללא בניית עצם מורכבת.
שתל סוב- פריואוסטלי Sub periostal – זהו שתל בהתאמה אישית לצורת הלסת הייחודית. הוא לא מותקן לתוך עצם הלסת אלא "רוכב" על גביה ומכוסה בחניכיים. מורכב מאד, נדיר ביותר, כמעט לא בשימוש.
שתל זיגומטי Zygomatic implants – שתלים ארוכים במיוחד, מתחברים לא לעצם הלסת אלא בזווית, לעצם הלחי. בשימוש במקרים של ניוון חריף של עצם הלסת. שיטה מורכבת ונדירה.