שן סדוקה
שן סדוקה או במינוח מקצועי " תסמונת שן סדוקה " (Cracked tooth syndrome (CTS היא התרחשות נפוצה, במיוחד בשיניים הטוחנות האחוריות בלסת התחתונה (שיניים # 46,47,36,37 ) ובמלתעות בלסת העליונה ( שיניים # 14,15,24,25 ).
ניתן להגדיר את המצב כסדק בשן בעלת עצב חי (שן ויטלית) בעומק וברוחב לא ברור, ללא פיצול השן וללא נפילת חלק כלשהו של השן. במילים פשוטות, הסדק עשוי להיות שטחי ובלתי מזיק ומצד שני, עלול להיות עמוק ביותר ולהגיע עד העצב, עד מוך השן.
על פי דיווחים שונים לכ-70% מהנבדקים יש לפחות שן סדוקה אחת, אך כיוון ששן כזאת עשויה להציג מגוון רחב של סימנים- האבחון של סדוקה הוא קשה עד בלתי אפשרי, גם עבור רופא שיניים מנוסה ביותר.
במקרים רבים המטופלים כלל לא מודעים לקיום בעיה כל שהיא או שלא מסוגלים לתאר ולהגדיר אותה, התלונות לא ספציפיות. התלונות עלולות להימשך חודשים רבים ללא אבחון וזה מתסכל מאד, גם את המטופל וגם את רופא השיניים.
בצילום רנטגן ואף לא בצילום סיטי לא ניתן לראות את הסדק.
גם רופאי השיניים המנוסים ביותר לא תמיד מודעים לבעיה הפוטנציאלית, לא מחפשים אותה והסדק מתגלה במקרה לחלוטין .
אבחון שן סדוקה
הסימנים עלולים לכלול כאב לקור, לעיסה, מתוק, חריקת שיניים. הבעיה, שסימפטומים אלה עשויים לכמעט כל בעיה בשיניים. הסימנים אף עלולים להוביל למחשבה שמדובר בכאבי שיניים עקב סינוסיטיס, דלקת במפרק הלסת, כאב כרוני בשרירי הפנים, כאב אוזן, מיגרנות. הכאב יכול להיות ממוקם ויכול להיות מקרין ומפוזר.
הכאב בשן ויטלית, כלומר שן בעלת עצב חי, ללא טיפול שורש .
שן סדוקה לא מאובחנת, עלולה להתדרדר להעמקת הסדק לכיוון העצב, דלקת בעצם, דלקת בעצם סביב השן ובסופו של דבר לפיצול ועקירת השן.
סימפטום מאפיין ייחודי לשן סדוקה הוא התגברות הכאב דווקא בהפסקת הלחץ על השן החשודה. כלומר, אם לוחצים על השן ומשחררים בפתאומיות- מופיע כאב חד.
רופא שיניים יכול לבצע "מבחן נשיכה" – נושכים על גליל צמר גפן ומשחררים בפתאומיות. אם הצלחת " להפיק כאב חד" – ייתכן שיש לך השן סדוקה.
התיאוריה מאחורי תרחיש זה- היא שאם קיים סדק או פיצול חלקי בשן, הפעלת הלחץ תרחיק את חלקי השן אחת מן השנייה והלחץ על העצב החי יופחת. ברגע שהלחץ ייפסק, חלקי השן יחזרו במהירות למקומם והעצב "יימחץ" ביניהם . הכאב עלול להיות בלתי נסבל.
שן סדוקה- מה ניתן לעשות ?
ברגע שאובחנה שן סדוקה, לא מומלץ " להמתין ולעקוב " . הרעיון הכללי הוא לייצב את חלקי השן משני צידי הסדק, על מנת שלא יזוזו והסדק ייעצר. ניתן לבצע סתימת קומפוזיט או גלס יונומר . חומרים אלה נדבקים לדפנות השן ומונעים תזוזה.
במקרים חמורים יותר, אפשר לבצע כתר חרסינה או כתר זירקוניה, החובק את השן ב-360 מעלות ומחזק אותה.
אם הכאב ממשיך, מומלץ לעשות טיפול שורש, אבל אם גם זה לא עוזר- אין ברירה אלא לבצע עיקרה רגילה או עיקרה כירורגית.
במקום השן שנעקרה, מומלץ לבצע שתל דנטלי. השתלת שיניים מיידית תמנע ספיגת עצם ותזוזת שיניים לכיוון השן החסרה.