הלבנת שיניים ואסתטיקה מעסיקים את דעתם של בני כל הגילים. שיניים לבנות נתפסות בעיני רוב התרבויות כשיניים בריאות. בני האדם בעלי שיניים בריאות "משדרים" הצלחה, כוח. אנשים המקפידים על הלבנת שיניים ואסתטיקה דנטלית הם בדרך כלל בעלי שיניים לבנות. רובם זוכים גם להצלחה רבה יותר אצל בני המין השני.
הלבנת שיניים , ציפוי חרסינה, ציפוי קומפוזיט ( חומר מרוכב ) , סתימות לבנות בצבע שן – כל אלה טיפולים אסתטיים מקובלים.
הלבנת שיניים ואסתטיקה
מקרה א'
השיניים הפגועות כוסו ע"י חזיתיות חרסינה, ללא צורך בכתרים ובהשחזה מלאה של השיניים.
מקרה ב'
החלפת סתימות מתכת, בשחזורים בצבע השן. קיימת דעה (אשר טרם הוכחה), כי הכספית שבסתימות ה"כסף" עלולה לפגוע בבריאות המתרפא.
מקרה ג'
הלבנת שיניים ביתית. הולבן תוך 9 ימים בהשקעה של כשעתיים ליום, בבית. המתרפא מקבל ערכת טיפול חדשנית, פשוטה מאוד לשימוש, ומבצע את כל תהליך ההלבנה בזמנו הפנוי. הלבנת שיניים ואסתטיקה משופרת בקלות.
מקרה ד'
שבר בחרסינה של כתר בן 12 שנה. תוקן בחומר מיוחד, בפה. אין צורך להחליף כתר כזה.
מקרה ה'
אישה בת 25 , רווח מולד בין השיניים הקדמיות. מסיבות אסתטיות- סגרנו את הרווח על ידי חזיתיות חרסינה חלקיות, Porcelain laminates ללא כל השחזה של השיניים הטבעיות, בהדבקה בלבד.
שיניים לבנות
שיניים לבנות, גדולות, ישרות ושלמות "משדרות" בריאות, נעורים, יופי, עוצמה, הצלחה, בטחון עצמי. שורשי תפיסה זאת טמונים עמוק בימי קדם, במצרים העתיקה, כאשר השן נחשבה לאיבר אלמותי, אשר נוצר על ידי השמש. לראיה- גם לאחר שהאדם נפטר, שיניים לבנות שרדו מאות בשנים. באופן לא מפתיע התפיסה :" שיניים לבנות = שיניים בריאות = אדם בריא וחזק " שרירה וקיימת גם היום . המחקרים מצביעים על כך, כ- 98% מבני האדם בעולם המערבי רואים באדם בעל חיוך אסתטי – אדם יותר אטרקטיבי ומושך.
לעומת זאת, אדם בעל שיניים כהות, עקומות ובעלות צורה לא סדיקה, נחשב לאדם פחות בריא וראוי פחות לאמון.
לאור תפיסות אלה, שיניים לבנות משפרות את הביטחון התעסוקתי ואת המצב החברתי של האדם.
איך נשמור על שיניים לבנות ?
- הגיינה אורלית ללא דופי – צחצוח שיניים פעמיים ביום 3 דקות בכל פעם לפחות ושימוש בחוט דנטאלי פעמיים ביום יסלקו את שאיריות המזון ואת הרובד החיידקי, אשר עלולים להפוך לאבן שן. עדיף להשתמש במברשת שיניים רכה וקטנה ובחוט דנטאלי מטפלון.
- טיפול שיניים שוטף וטיפול שיניים קוסמטי סדיר- שיניים עששתיות הן לא שיניים לבנות. מעבר לזה, כדאי לסלק עששת על מנת לא להגיע לטיפולי שורש. טיפולי שורש משחירים את השיניים. אם כבר הגענו לטיפול שורש, כדאי לצפות את השן בציפוי למינייט או בכתר זירקוניה, אשר נראה כמו שן טבעית. אפשר לבחור כל צבע לכתר זירקוניה, כולל צא הצבע הלבן ביותר.
- הימנעות ככל שניתן ממזונות מחוללי עששת, כגון סוכרים, ממתקים וכד'. בכל מקרה, יש לשטוף את הפה במים .
- הגברת מזונות מחזקי שיניים, העשירים בסידן – למשל מוצרי חלב, ומזונות העשירים בויטמין C , על מנת לחזק את החניכיים, כגון פרי הדר.
- הימנעות ממוצרי טבק- טבק ללעיסה וסיגריות, הצובעים את השיניים והורסים את החניכיים.
- שיקלו הלבנת שיניים – הלבנת שיניים אינה מזיקה, ניתן להגיע לתוצאה הרצויה, שיניים לבנות, תוך שבוע עד שבועיים. קיימות מספר שיטות הלבנה, כולן מבוססות על שימוש במוצרים המכילים מי חמצן. השיטה המומלצת היא השיטה השמרנית ביותר, הביתית ( הריכוז מי החמצון המרבי המותר – עד 6% ).
שיניים צהובות
שיניים צהובות מהוות מטרד אסתטי לגברים ולנשים כאחד, לצעירים ולמבוגרים. לא תמיד השיניים צהובות באמת, לפעמים זה רק בראש שלנו, אבל זה לא באמת משנה. חשוב מה מרגישים. אנשים מתביישים לצחוק, לדבר, לחייך. כחלק מהמניעה רצוי להבין מהם הגורמים לשיניים הצהובות. חלק מהגורמים הם בשליטתנו.
שיניים צהובות – מהן הסיבות לכך ?
- התבגרות
התבגרות והזדקנות הם תהליכים טבעיים וכך גם הצהבת השיניים. שכבת הדנטין הצהבהב מתעבה ויחד עם זאת שכבת הזגוגית נשחקת עם הזמן. הצבע הצהוב הפנימי בולט יותר פתאום. - תזונה
מזונות כגון סלק, דובדבנים, אוכמניות מכילים צובענים העלולים לשנות את צבע השיניים. כמוהם – משקאות כמו יין אדום, תה, קולה, קפה, פטל. הצובענים מחלחלים אל תוך האמייל ואל תוך הדנטין וגורמות לשיניים להצהיב. - חבלה
חבלה לשיניים הקדמיות אצל צעירים עלולה לגרום להיווצרות שכבות דנטין נוספות. דנטין עבה יותר הוא דנטין צהוב יותר וכך גם השיניים הופכות לצהובות יותר.
נוסף על כך, מכה בשן עלולה לגרום לקרע בכלי דם במוך השן . הדם מחלחל לדנטין ולאמייל והרי לכם שיניים צהובות. - תורשה
עובי הזגוגית החיצונית הוא תכונה תורשתית המשותפת לבני משפחה. ככל הזגוגית דקה יותר- כך הדנטין הצהבהב גלוי יותר לעין. - עודף צריכת פלואור
שיניים צהובות ומוכתמות נפוצות באזורים בהם קיים עודף פלואוריד טבעי . גם כדורי פלואור או משחות שיניים עם ריכוז פלואור גבוה עלולים להכתים שיני ילדים. - חומרים דנטלים
סתימות אמלגם וחומרי טיפול שורש עלולים לשנות צבע שיניים. - אבנית וצחצוח שיניים לקוי
הגיינה אורלית לקויה גורמת לפלאק ואבנית להצטבר על גבי השיניים. האבנית נצבעת על ידי מזון, תה, קפה או עישון. שיניים צהובות מסוג זה ניתנות לניקוי בקלות על ידי שיננית או רופא שיניים. - מוצרי טבק
לעיסת טבק ועישון גורמים לצביעה חיצונית של השיניים . ככל שמתמידים בהרגל מגונה זה, כך הופכות שיניים צהובות יותר. -
תרופות וטיפולים
- כלורהקסדין בשטיפות פה. בשימוש לחיטוי אחרי הניתוחים או בטיפול נגד דלקת חניכיים.
- אנטי היסטמינים.
- תרופות פסיכיאטריות מסוימות.
- אנטיביוטיקה ממשפחת טטרא-ציקלין הניתנת לילדים עד גיל 8-9 .
- אנטיביוטיקה ממשפחת טטרא-ציקלין הניתנת לנשים בהריון תשפיעה על צבע השיניים של ילדיהן.
- כימותרפיה.
- הקרנות לאזור ראש צוואר .
כל אלה עלולים לגרום לכתמים בשיניים, שיניים צהובות.
הלבנת שיניים ואסתטיקה משופרת
ברוב המקרים שיניים צהובות ניתנות לניקוי והלבנה במספר דרכים:
- טיפולי שיננית מסודרים מדי מספר חודשים.
- הלבנת שיניים ביתית על ידי ג'ל על בסיס מי חמצן וקשתיות שקופות.
- הלבנת שיניים בלייזר או מקור אנרגיה אחר.
- משחות שיניים מלבינות/.