שיננית היא בעלת אחד התפקידים מרכזיים בצוות מרפאת שיניים . תכנית לימודי השיננות כוללת הכשרה מדעית ומקצועית ובסיומן- עמידה בבחינות ממשלתיות.
לאחר שעמדה בהצלחה בבחינות, בוגרת התכנית ממקבלת תואר " שיננית רשומה " או באנגלית ( Registered dental hygienist ( RDH . היא מקבלת רישיון מטעם משרד הבריאות לעסוק בטיפולי חניכיים מניעתיים, תחזוקת הפה והשיניים, הדרכה לשמירה על הגיינה אורלית ( גיהות הפה ). ברמה המעשית, בחי השגרה של מרפאת שיניים שלנו בבאר שבע, השיננית עוסקת בסילוק אבנית השן באמצעות מכשירים על- קוליים Ultarsonic ומכשירי יד מיוחדים. ניתן לפי בקשת המטופל לעבור טיפול שיננית בהרדמה מקומית.
טיפול זה המוכר לכולנו בשם ניקוי שיניים, ניקוי אבן או ניקוי אבנית. כזכור- אבן שן היא משקע, הנמצא על גבי השן, מעל לחניכיים וגם בתוך "כיסי" החניכיים, סביב כותרת השן. אבנית זאת גורמת לדלקות החניכיים ומחלת החניכיים. מחלת חניכיים לא מטופלת גורמת לאבדן עצם הלסת, השיניים מתנדנדות ונופלות. פעילות עיקרית נוספת של שינניות – הדרכה לצחצוח נכון ויעיל.
ביקורים סדירים אצל שיננית מונעים ניידות שיניים
על פי הקבוע בחוק בישראל, שינניות מחויבת לעבוד בפיקוחו של רופא שיניים אחראי ובצמוד אליו. קבלת מטופלים ללא פיקוח רופא שיניים היא לא רק עבירה על החוק, אלא גם פעולה בלתי אחראית ולא אתית . המטופל חייב לעבור בדיקה מקדימה על ידי רופא השיניים, אשר יבצע בדיקה מקיפה של השיניים ושל רקמות הפה, יקבע את תכנית הטיפול הכוללת ובין היתר- יקבע האם המתרפא זקוק לניקוי אבן. אם כן- לכמה ביקורים של סילוק אבן שן הוא זקוק ובאיזו תדירות יש לחזור על הטיפול, פעם בשנה, פעמיים בשנה, כל כמה חודשים . במקרה הצורך, כלומר במידה ולמטופל שיניים רגישות במיוחד או אם ניקוי אבן גורם למטופל אי נוחות או כאב, רופא שיניים יוכל לפתור את בעיית הכאב על ידי מתן הרדמה מקומית . רופא השיניים האחראי גם יגבש הנחיות כלליות ואישיות לגבי המטופל הספציפי.
שיננית המקבלת מטופלים ללא הפנייה מרופא שיניים – פועלת בניגוד לחוק
לשינניות תפקיד מרכזי במניעת הנזקים למערכת השיניים והחניכיים. תמיד פשוט יותר וזול יותר למנוע מחלה ידוע מראש, מאשר להתמודד עם תוצאותיה. לדוגמה- משקע אבנית לא משמעותי, הניתן לסילוק בקלות בתחילת הדרך – עלול , אם יוזנח, לגרום לנסיגת חניכיים, בעיות אסתטיות ואף לאבדן שיניים ולחייב אפילו השתלת שיניים .
לקרוא יותר על שיטות השתלת שיניים מתקדמות
מדוע שיננית זה מקצוע בפני עצמו ? האם רופאי השיניים לא יודעים לסלק אבנית?
ברור שרופאי השיניים יכולים, מוסמכים ויודעים לבצע ניקוי אבן. יחד עם זאת, מתוך הכרה בחשיבות המניעה, עדיף שניקוי אבן יתבצע על ע"י גורם מקצועי, שזהו עיסוקו/ה העיקרי. היא/הוא מתמחים בפעולה הספציפית ויכולים להקדיש לפיך את מלוא 30 הדקות הנחוצות לטיפול מניעה איכותי בכל ביקור.
יתרון נוסף למטופל נובע מכך, שבאופן טבעי, חצי שעה של שיננית תעלה פחות מחצי שעה של רופא שיניים. יחד עם זאת- ניקוי אבן על ידי השינניות, עולה באיכותו על ניקוי אבן על ידי רופא שיניים . זאת דעתי, כרופא שיניים בעל ותק של 35 שנה במקצוע.
לכן- בטיפול על ידי השיננית- כל הצדדים נהנים : שיננית מבצעת את הפעולה הספציפית שהיא מתמחה בו, רופא שיניים מפנה את זמנו לביצוע טיפולי שיניים מורכבים יותר שרק הוא מוסך לבצע והחשוב מכל- המטופל מקבל את מלוא היחס והשקעת הזמן המגיעה לשיניו – בעלות נמוכה יותר.
סמכויותיה ותפקידיה של שיננית :
- סקירה ראשונית של נתוני בריאותי המטופל.
- בדיקת ראשונית של השיניים, החניכיים ורקמות חלל הפה- בדיקה קלינית, ללא צילום
- הסברה לגבי נזקי העישון לחלל הפה והחיונית של הפסקת עישון.
- יעוץ בשאלות תזונה למניעת מחלת חניכיים והעששת (ריקבון השיניים).
- ביצוע צילומי רנטגן על פי הוראת רופא השיניים האחראי.
- סילוק אבנית השן, כתמי צביעה חיצונית ומשקעים על גבי זגוגית השן.
- סילוק עודפי דבקים לאחר הדבקת כתרים על ידי רופא שיניים .
- תחזוקת השיניים הטבעיות ותחזוקת שתלים דנטלים.
- שימוש במשחות הרדמה מקומית במריחה על גבי חניכיים להקלה הרגישות במהלך הסרת אבנית.
- החדרת חומרי חיטוי לשחרור מושהה לכיסי החניכיים , בהוראת רופא השיניים האחראי.
- ביצוע פלואורידציה למניעת עששת (באמצעות מריחת משחת פלואוריד מקומית על גבי השיניים למניעת עששת ) .
- ליטוש סתימות ושיניים.
- הכנת מטבעים לתבניות לימוד.
- הורדת תפרים.
- מעורבת בהדרכה בבתי ספר ומוסדות ציבור.
- הדרכה אישית בהקניית הרגלים נכונים לשמירה יומיומית על בריאות הפה והשיניים.
- אימון המטופל בטכניקות צחצוח נכונות ועדכניות .
- חינוך בנושא אביזרי צחצוח- משחות שיניים, מברשות שיניים, חוט דנטלי, קיסמים, מכשירי סילונית ואחרים
- ***** בניגוד לעבר- איטום חריצים בשיניים למניעת עששת- מותר לביצוע אך ורק על ידי רופא שיניים
חשוב לעבור טיפול שיננית תקופתי. בממוצע- המטופלים זקוקים לניקוי אבן אחת לחצי שנה, אך נתון זה יכול להשתנות לכל כיוון, מעלה או מטה, בהתאם למצב אישי, השיננית ורופא השיניים יקבעו את תדירות הטיפולים הנחוצה. הקפדה על הנחיותיהם- תסייע למטופל למנוע חורים בשיניים, מחלת חניכיים, בעיות אסתטיקה דנטלית , ריח רע מה פה . כמובן- המניעה קלה יותר וגם זולה יותר מתיקונים .
****הדבר החשוב מכל****- בדיקת רקמות חלל הפה סדירה על ידי רופא שיניים או שיננית, מסייעת באיתור מוקדם של נגעים טרום סרטניים וסרטניים בחלל הפה ועשויה להציל את חייך.
מחלת חניכיים
מחלת חניכיים היא הסיבה הראשית לאבדן שיניים אצל מבורים. מדובר בזיהום הרקמות הרכות והקשות ( החניכיים והעצם) העוטפות את השיניים. שכבת חיידקים דביקה מצטברת על גבי השיניים וגורמת למחלת חניכיים. במקרים רבים המחלה אינה מלווה בכאבים, אך קיימים מספר סימני אזהרה לקיומה.
סימני מחלת חניכיים :
- חניכיים אדומות, נפוחות ורגישות
- חניכיים מדממות
- ניידות שיניים
- ריח פה רע
- טעם רע בפה
- שיניים אשר שינו את מיקומן בפה, יצירת רווחים בין השיניים, תחושה צורת הסגירה השתנתה
- חניכיים נסוגות או נפרדות מהשיניים
מחלת חניכיים נגרמת או לפחות מועצמת על ידי :
- צחצוח שיניים לקוי
- גורמים גנטיים
- עישון
- סכרת
- הריון
- הרכב החיידקים בפה
- תרופות (רשימה חלקית) – נגד לחץ דם, נגד מחלת הנפילה, אמצעי מניעה, תרופות אונקולוגיות, סטרואידים
שלבי מחלת חניכיים
מחלת חניכיים בשלביה הראשוניים , דלקת חניכיים חריפה, הג'ינג'יביטיס, ניתנת לריפוי מלא והינה הפיכה. היא מאופיינת בחניכיים רגישות, נפוחות ומדממות. ניקוי אבנית על ידי שיננית יפתור את הבעיה. כאן המצב נראה דרמטי וגם השם נשמע חמור " דלקת חריפה" אבל זהו חולף, אם יטופל בזמן.
אם הג'ינג'יביטיס החריפה אינה מטופלת בזמן, היא עלולה להתדרדר למצב כרוני – פריודוננטיטיס כרונית. על פניו- החניכיים נראות כרגועות יותר: הדימומים פוחתים, גם הנפיחות נרגעת. אבל בפועל, מתחת לפני השטח המצב החמיר. כאן כבר מדובר במצב דלקתי בעצימות נמוכה אבל קבוע ומתמשך. לפי דיווחים שונים בין 50-90% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל סובלת ממחלת חניכיים כרונית לא מטופלת.
בשלב זה מחלת חניכיים עלולה לפגוע בעצם וברקמות הרכות. מופיעה ניידות שיניים עד כדי הצורך לעקירתן.
אבדן העצם עשוי להופיע סביב שן בודדת או בכל המשנן.
פריודונטיטיס כרונית מופיעה אצל אנשים בריאים, ללא מחלות רקע. יחד עם זאת, ידוע שחולים סוכרתיים נמצאים בקבוצת סיכון לפיתוח מחלת חניכיים אגרסיבית.
לא תמיד מחלת חניכיים מורגשת על ידי המטופל עצמו, לכן ביקור סדיר אצל רופא שיניים וטיפול מונע על ידי שיננית עשוי להביא לגילוי מוקדם ומניעת ההחמרה.
באופן כללי הסיכון לפתח מחלת חניכיים עולה עם הגיל. יחד עם זאת, חשוב לבדוק גם ילדים ונוער. במקרים נדירים מחלת חניכיים אגרסיבית עלולה להופיע גם בגיל צעיר.
בשנים האחרונות נהוג לשלב ניקוי שיניים מכני המקובל עם שילובי אנטיביוטיקה וחומרי חיטוי שונים.
נכנסה לשימוש גם פרוביוטיקה ייעודית לחלל הפה, האמורה לאזן את אוכלוסיית החיידקים סביב השיניים ובתוך החניכיים.