השתלת שיניים שינתה את גישתם הטיפולית של רופאי שיניים לפני כחמישים שנה ומאז – תחום השתלות שיניים התפתח במהירות בזק והשתנה ללא הכר.
ישראל נחשבת למעצמה עולמית בתחום השתלת שיניים .מהי בעצם ההשתלה ?
השתלת שיניים
שתלים דנטליים בשימוש כאשר קיים צורך בהחלפת שן אבודה או השלמת שיניים חסרות.
שתל מחליף את שורש השן האבודה ולאחר קליטתו בעצם הלסת מספק השתל תמיכה לכתרים.
השתל הנו "גליל" ממתכת טיטניום
באורך בין 6 ל-18 מ"מ ובעובי בין 2 ל-6 מ"מ.
הגליל מוחדר לעצם הלסת במקום שורש השן החסרה ועובר תהליך איחוי עם העצם הקרוי Osseointegration.
במרפאת שיניים בבאר שבע, בחרנו להשתמש בשתלים שוויצרים וישראלים- איכותיים ומתקדמים, בעלי כל האשורים הישראלים והבינלאומיים.
השתלת שן דומה לתהליך תליית תמונה על גבי קיר חלק:
שלב א': מיקום השתל (מחדירים "דיבל").
שלב ב': מבנה על גבי השתל – חלק המחבר בין השתל ולבין הכתר (מבריגים "בורג").
שלב ג': שחזור השן- בניית הכתר על גבי השתל (תולים "תמונה")
תהליך ההשתלה
השתלת שיניים – דוגמאות לשימוש
נערה בת 16, חוסר מולד של שתי שיניים קדמיות. טופלה בשני שתלים בודדים ושני כתרי חרסינה. בעבר הפתרון המקובל היה ביצוע שני גשרים , כלומר השחזה ופגיעה ב-4 השיניים הסמוכות והבריאות.
בן 82, מחוסר שיניים לחלוטין, סבל מספיגת עצם הלסת ותותבת לא יציבה ומכאיבה. טופל ע"י 4 שתלים בכל לסת ותותבות יציבות, הנתמכות ע"י השתלים. בעבר לא היה פתרון.
בן 23, איבד 5 שיניים אחוריות בלסת העליונה והשתמש בתותבת נשלפת. טופל ע"י 4 שתלים וקיבל גשר קבוע. בעבר- המתרפא היה נשאר עם תותבת נשלפת.
מתרפא בן 40 מחוסר שיניים בשתי הלסתות- טופל באמצעות שתלים דנטלים בשתי הלסתות וגשרים קבועים, לא נשלפים.
עקירה – השתלה מידית עם העמסה מידית
3 שיניים קדמיות תחתונות נעקרו ובאותה הפגישה בוצעו שני שתלים, עליהם הודבק גשר זמני. המתרפא יצא עם שיניים כחצי שעה לאחר ההשתלה.
השתלת שיניים
המונח השתלת שיניים מעלה אסוציאציות עם טיפול יקר ומסובך.
בפועל – המציאות לגבי השתלות דנטליות שונה. בתחום השתלות שיניים מחירים נמצאים בירידה, שיטות ההשתלה משתכללות, אחוז ההצלחה כ- 98% ועולה כל הזמן. בתנאים האלה – השתלות שיניים הופכות לטיפול שיניים שוטף וזמין.
מהי השתלת שיניים ?
זהו תהליך החלפת שורש שן טבעית שאבדה, בשורש מלאכותי (שתל דנטלי). השתל הדנטלי מוחדר בעדינות למקומה של השן שנעקרה, ועובר איחוי עם העצם – תהליך הנקרא אוסאו-אינטגרציה.
- היתרון של השתלות שיניים בהשוואה לגשר רגיל הוא בכך, ששתל הוא עצמאי ואין צורך לפגוע בשיניים הבריאות הסמוכות.
- השתלות שיניים שימושית גם כאשר המטופל מעוניים להתקדם משיניים נשלפות לשיניים קבועות.
- מקרים של תותבות "רוקדות" – קיבוע התותבת על ידי שתלים דנטליים מהווה פתרון מושלם.
- במקרים של תותבות פוצעות – שתלים יבואו לעזרתך.
- בטחון עצמי ירוד עקב תותבות בלתי יציבות – השתלת שיניים תחזיר את ביטחונך העצמי
- לעיסה לא יעילה – גם כאן, שתלי שיניים ישפרו את המצב ללא הכר
השתלות שיניים המלצות :
השתלות שיניים מתאימות כמעט לכולם – אין הגבלת גיל, ומעטות הן ההגבלות הרפואיות המונעות השתלות שיניים, עישון – מקטין את סיכויי ההצלחה של השתלת השיניים.
לעתים קרובות קיים חוסר עצם באזור המיועד להשתלת השיניים, אך גם לכך קיימים פתרונות, המאפשרים לבצע השתלת שיניים רכסי לסת מנוונים.
מהו התהליך של השתלות שיניים :
השתלת שיניים היה פעולה מדויקת, אי לכך לפני השתלת שיניים חובה לבצע צילום סי טי ו/או צילום פנוראמי .
לאחר החדרת השתל הדנטלי ממתינים בין 4 ל-6 חודשים, מודאים את הצלחת השתלת השיניים, ובונים את השיניים החסרות.
קיים סיכוי של כ- 4% לאי קליטת השתל. ברוב המקרים, ניתן לחזור על השתלת שיניים כזו לאחר מספר שבועות או חודשים, ללא בעיות משמעותיות.
בשיטות חדשניות המתנה לביצוע השתלת שיניים לאחר עקירות לרוב מיותרת.
כאשר העצם לאחר העקירה נשארה "במצב טוב", רצוי לבצע השתלת שיניים מיידית, כלומר עקירה והשתלה בו זמנית.
יותר מכך – בחלק מהמקרים אפשרי לבצע את מה שקרוי "העמסה מיידית", כלומר, שיקום זמני – מיידי על גבי השתלת שיניים "טרייה".
האם השתל דנטלי יקר? השתלות שיניים מחירים :
בטיפול באמצעות השתלות שיניים מחירים אינם אחידים. בטווח המידי – השתלת שיניים אינה טיפול שיניים זול .
שתלים, מעבדה, רופא שיניים מיומן בטכניקת השתלות שיניים – כל אלה מייקרים את התהליך.
אבל לטווח הרחוק – החשבון של רווח או הפסד במקרה של השתלות שיניים אינו כה פשוט:
השתלת שיניים מחירים :
- האם יש מחיר לשמירה על שיניים בריאות, אשר אינן מושחזות אודות לשחזור על ידי השתלה?
- האם תותבות פלסטיק נשלפות, עדיפות על השיניים הקבועות, אשר ניתן לקבל באמצעות השתלות שיניים?
- מהו תג המחיר לשיפור הביטחון העצמי ויעילות הלעיסה המושג באמצעות השתלה תחת קורת גג אחת.
האם אותו רופא חייב לבצע את השתלת השיניים ואת השיקום על גביו ? בהחלט לא.
השתלת שיניים המלצות :
כל רופא שיניים מוסמך לבצע השתלות בתנאי שעבר הכשרה מתאימה והצטייד כראוי.
לא קיימת התמחות ספציפית בתחום השתלות שיניים. יחד עם זאת, יש רופאים המעדיפים לבצע את רק את החלק הכירורגי של השתלת השיניים, לעומת אחרים, שמעדיפים רק את החלק השיקומי .
זה מקובל וטוב, בתנאי שקיימת אפשרות להבטיח שיתוף פעולה הדוק בין רופאי שיניים, המעורבים בביצוע השתלים הדנטאלים שלך. במקרים הנדירים, בהם מתגלה בעיה לאחר ביצוע השתלים, חשוב שתהיה לך כתובת אחת לפתרון הבעיה.
לכן, בעשור האחרון יותר ויותר מקובל לבחור "בטיפול תחת קורת גג אחת" – הרופא המשקם מבצע גם את השתלות השיניים וגם מקבל את כל האחריות.
השתלת שיניים – סוד ההצלחה
השתלת שיניים – למי זה טוב, מה הסיבה שטיפול זה הפך ללהיט ברפואת השיניים המודרנית? הצורך בשתלים דנטלים התעורר, כאשר המטופלים שאיבדו שיניים טבעיות עקב עששת, מחלת חניכיים או חבלה בשיניים גילו שאינם מסוגלים ללעוס על הכתרים , על הגשרים ובמיוחד על התותבות הנשלפות באופן יעיל . סבלו במיוחד מטופלים מחוסרי שיניים לחלוטין, אשר נאלצו לשאת תותבות שלמות נשלפות, הנתמכות על ידי רקמות הפה בלבד.
לא נעים "להסתובב" ללא שיניים, כיוון שרקמות הפה צונחות ללא התמיכה , בן האדם מקבל מראה "פני זקן ". לפני תקופת השתלת שיניים התפשרנו על תותבות שלמות .
נוסף על המראה והרגשת "הזקנה" , יש בתותבות חוסר היציבות ונגרמים פצעי הלחץ. יעילות הלעיסה של התותבות היא כחמישית בלבד מיעילות הלעיסה של המשנן הטבעי.
אותן התותבות, אם הן נתמכו על ידי השתלת שיניים, קיבלו חזרה כמעט 100% מכוח הלעיסה שהיה לשיניים המקוריות. לסיכום, ניתן לסמוך על השתלת שיניים שהיא תחזיר לפינו את פונקציית הלעיסה. במקביל יחזור את הביטחון העצמי, ההערכה הסביבה, הצלחה חברתית, הרגשת נעורים. יימנע הדיכאון ויעלה מצב הרוח, לבוגרים ולצעירים.
השתלת שיניים – האם אני מתאים?
הקלישאה אומרת, שאם אתה מספיק בריא לעבור עקירת שן, אתה קרוב לוודאי יכול לקבל השתלות שיניים. סיבות רפואיות מעטות מונעות קבלת השתלת שיניים. גם גיל מבוגר כשלעצמו אינו מהווה התווית נגד. מטופלים בשנות ה-70,80,90 שלהם שואלים אותי האם בגילם הם מועמדים טובים לקבל שתלים דנטלים. תשובתי תמיד זהה- ברור שכן, זה בדיוק הגיל שהמטופל צריך השתלת שיניים, גיל 80 ולא גיל 20 .
לאחר שאמרנו זאת, ברור שקיימות מגבלות רפואיות המעלות סיכון לאי קליטת השתלים.
סוכרת לא מאוזנת, עישון מאסיבי. בריחת סידן המטופלת על ידי תרופות מקבוצת ביספוספאנטים , הקרנות באזור ראש צוואר, כימותרפיה ועוד. מטופל המגיע למרפאה ומעוניין לבחון הליך של השתלות שיניים, מתבקש לדווח לרופא השיניים לו על כל המחלות הגופניות. בכל מקרה של ספק, רופא השיניים המשתיל ידאג להתייעץ עם רופא המשפחה או רופא מומחה מתאים, המכיר את פרטי המחלה.
מגבלה רפואית נוספת היא כמובן מחסור בעצם איכותית באזור המיועד לביצוע השתלות שיניים. במקרים אלו תבוצע השתלת עצם, הרמת סינוס פתוחה או רמת סינוס סגורה.
השתלות שיניים – מה נחוץ על מנת להניע את התהליך?
אם הנך שוקל "ללכת על " השתלות שיניים – הצעד הראשון יהיה כמובן לבחור את הרופא המשתיל. כאן אפשר להיתקל בשתי גישות שונות:
גישה א' בבחירת רופא שיניים משתיל:
השתל הדנטלי עצמו מבוצע על ידי רופא שיניים המבצע השתלות בלבד – מומחה לכירורגית פה ולסת, מומחה חניכיים ( פריודונט Periodontist ) או רופא שיניים משתיל . על פי חוק, כל רופאי השיניים בישראל מורשים לבצע את כל שלבי התהליך, מתחילתו עד סופו. יחד עם זאת, חלק מרופאי השיניים ובמיוחד – מומחים לכירורגית פה ולסת, מומחים למחלות חניכיים בוחרים מטעמים מקצועיים לבצע רק את השלב הכירורגי.
בתרחיש זה, את שלב השתל עצמו יבצע הרופא המשתיל. את השלב של בניית השיניים על גבי השתלים, שיקום הפה, מבצע רופא שיניים נוסף, רופא שיניים משקם – מומחה לשיקום הפה או רופא שיניים משקם, אשר בחרו לעסוק בצד השיקומי של הטיפול בלבד.
אז מי כאן האחראי ?
כאמור, בתרחיש זה האחראיות להצלחת העבודה (וגם לכישלון העבודה) נופלת על 2 הרופאים גם יחד. אי לכך, חשוב שגם הרופא המשקם יהיה מעורב בתכנון ההשתלה וקביעת סוג השחזור הסופי הרצוי.
לטובת המטופל, מומלץ להתעקש ולעמוד על כך שגם הרופא המשקם יהיה נוכח בזמן ניתוח השתלות שיניים. כך 2 הרופאים יחד, יוכלו להכניס את השינויים המתחייבים אם יתגלו קשיים או בעיות בלתי צפויות.
לאחר בחירת התכנית השיקומית, הרופא המשתיל יתכנן ויבצע את הצעדים הכירורגיים.
אין רע בצורת העבודה הזאת, אך כדאי למטופל להיות מודע 3 נקודות הבאות :
1. קיים צורך להבטיח שיתוף פעולה רב שנים בין שני הרופאים המבצעים. ברור שלמטופל אין שליטה על קשרי הרופאים.
2. לא ברור מי אמור לטפל בבעיות במידה והן מופיעות- רופא שיניים משתיל או רופא שינים משקם. ראינו מקרים בעבר, כאשר רופא השיניים המשקם סבר, שבמקרה של שתל כושל הכירורג הוא זה שנושא באחראיות הכספית גם לביצוע כתר חרסינה חוזר.
לעומת זאת הכירורג שביצע את השתל נקט בעמדה, שבתום השלב הכירורגי השתל נקלט בצורה תקינה . לטעמו, כל מה שקרה לשתל בהמשך, קרה עקב שיקום פה לקוי.
3. לא ברור על מי חלה האחריות המקצועית והכספית במקרה של בעיות או כישלון העבודה. המצב עלול להיות לא נעים, במיוחד השתלת שיניים עצמה מבוצעת במרפאה מסוימת ואחרי השלב הכירורגי המטופל מופנה למרפאה אחרת לשיקום.
גישה ב' בבחירת רופא שיניים משתיל:
בשיטה זאת שני שלבי הטיפול, גם השתלות שיניים וגם כתרים על גבי שתלים, מבוצעים על ידי אותו רופא שיניים עצמו. במקרה זה, הבחירה המקצועית של הרופא היא לבצע את כל התהליך "תחת קורת גג אחת". אותו הרופא יגבש אסטרטגיית שיקום הפה, ויבצע השתלת שיניים. לאחר תקופת ריפוי נאותה אותו הרופא יבנה גם את הכתרים על גבי שתלים. הוא יישאר אחראי למעקב לאורך כל הטיפול ויישאר מחויב גם לאחר שנים רבות.
בגישה זאת, שלושת נקודות התורפה האופייניות לגישה א' – נמנעות. "אבא אחד" אחראי לעבודה.
תכנון התהליך יבוצע על סמך בדיקה פיזית של חלל הפה, מה שנקרא " בדיקה קלינית" בשילוב צילומי רנטגן שונים: לפעמים יספיק צילום סטטוס או צילום פנוראמי דיגיטלי. בשנים האחרונות מומלץ יותר לבצע CT טומוגרפיה ממוחשבת.
במיוחד חשוב לבצע סיטי בלסת התחתונה, עקב הקרבה הרבה לעצב הלסת התחתונה.
השתלת שיניים – כמה ניתוחים נדרשים ?
גישה א' –
דו-שלבית, Two stage המסורתית. ההמלצה המקורית של ממציא שיטת השתלים המודרניים, פרופ' ברנמרק משוודיה, הייתה לבצע השתלת שיניים בשני שלבים כירורגיים . בשלב הראשון מחדירים את השתל לתוך עצם הלסת ו"מחביאים" אותו מתחת לחניכיים, כלומר מכסים אותו הרמטית בחניכיים לכל תקופת הריפוי – 4 עד 6 חודשים.
הרציונל מאחורי השיטה ה"תת חניכית" הוא להגן על השתל הדנטאלי הטרי ולאפשר לו איחוי ללא הפרעה עם עצם הלסת – אוסיאואינטגרציה, ללא עומס ובתנאים סטריליים.
עקב "הסתרת" השתל בשלב הראשון, נוצר הצורך במיני- ניתוחון נוסף, החשיפה. במהלך החשיפה מגלים את השתל ה"קבור" ומבריגים עליו כיפת ריפוי, אשר מאפשרת ריפוי ועיצוב החניכיים . כמו כן, הכיפה החיצונית מאפשרת גישה חופשית לשתל עצמו, לצורך לקיחת המטבעים והרכבת הכתרים החדשים בתום התהליך. למעשה, אם לוקחים בחשבון גם את עקירת השן, בשיטה המקורית ה"דו שלבית" השתל דורש בעצם 3 פגישות כירורגיות:
- עקירה או עקירה כירורגית והמתנה לריפוי העצם המכתשית
- השתלת שיניים והמתנה של 4-6 חודשים לאוסיאואינטגאציה
- חשיפת השתלים הדנטליים והרכבת כיפות ריפוי
גישה ב' –
חד-שלבית,One stage . על מנת לקצר את זמן ההמתנה ולצמצם את כמות הניתוחים רופא השיניים משתדל לבצע את שלושת השלבים במהלך פגישה אחת. הגישה נקראת : עקירה + השתלת שיניים מיידית Extraction and immediate implantation . השתל הדנטאלי נשאר חשוף לחלל הפה וכיפת הריפוי בולטת מיד מעט החוצה, מעל רמת החניכיים. ניתוח החשיפה נמנע מהמטופל.
יש לברור את המקרים לטיפול בשיטה החד שלבית בזהירות. לא בכל מקרה אפשרי ליישם את גישת עקירה + השתלת שיניים מיידית, אך במקרים שהדבר מתאפשר, הניסיון מלמד שאחוזי ההצלחה הם דומים מאד.
על מנת לקצר עוד יותר את זמן הטיפול, החלק מרופאי השיניים אף הולכים צעד אחד קדימה ומרכיבים שחזור זמני על גבי השתלת שיניים טרייה. הפעולה נקראת "העמסה מיידית ( Immediate loading (. גם כאן נדרשת בחירה זהירה של המקרים.
השתלת שיניים – ההכנה והמהלך
הכנת החדר
אין הכרח לבצע השתלת שינים בחדר ניתוח ממש, אך צריך לזכור כי השתלת שיניים היא תהליך רגיש לזיהומים. לכן חובה שמרפאת השיניים שלך תהיה מצוידת במיטב ציוד סטריליזציה, וצוות מסור ומצפוני אשר יקפיד על כל שלבי החיטוי והעיקור בנאמנות. החדר עצמו, משטחי העבודה ואפילו כורסת המטופל אמורים להיות מטופלים בחומרי חיטוי חדישים ויעילים . כלי העבודה הכירורגיים חייבים להיות עטופים באריזות סטריליות ולהישאר בהן עד לרגע הטיפול עצמו.
הכנת המטופל
- מומלץ לא לעשן כשבועיים לפני וכשבועיים לאחר השתלת שיניים
- חובה לבצע סילוק אבנית וניקוי שיניים על ידי שיננית לפני השתלת שיניים, על מנת להקטין את כמות החיידקים בפה ולהגיע פעולה ניתוחית עם חניכיים בריאות
- יומיים-שלושה לפני הפעולה מומלץ להתחיל בשטיפות פה בחומרי חיטוי מיוחדים כגון טרודנט, קורסודיל או ליסטרין, על מנת להקטין את כמות החיידקים בחלל הפה לקראת הניתוח. יש להמשיך בשטיפות עד להוצאת התפרים
- לאכול ארוחה מזינה אך קלה כשעתיים לפני הניתוח. לאחר הניתוח יש לנהוג בהתאם להוראות אחרי השתלת שיניים . לאחר הניתוח מותר לאכול אוכל רך בלבד במשך מספר ימים.
- כשעה לפני הניתוח, המטופל מקבל מנה מוגדלת של אנטיביוטיקה ובמקרים מסוימים גם מנה חד פעמית של סטרואידים על מנת למנוע נפיחות, כאב וזיהום. יש להמשיך בקבלת האנטיביוטיקה ויתר התרופות מספר ימים בהתאם למרשם והוראות הרופא
- מומלץ להצטייד גם במשככי כאבים למקרה שיתעורר הצורך בהם במהלך ההחלמה. להשתמש במשככים בהתאם להוראות הרופא בלבד
המהלך
- המטופל מוכנס לחדר ומכוסה בכיסוי סטרילי
- מבוצעת פעולת חיטוי לחלל הפה
- לצורך מניעת הכאב בתחילת הטיפול מבוצע אלחוש מקומי באזור הפעולה למניע. ( במקרים של חרדה דנטלית או במקרים מורכבים במיוחד מתבצעת הרדמה כללית בחדר ניתוח. חדר ניתוח צ"ל מורשה על ידי משרד הבריאות לביצוע טיפול שיניים בהרדמה מלאה )
- בהתאם לשיטת ההשתלה שנבחרה, מבוצעת השתלת שיניים ללא ניתוח, ללא חיתוך או לחליפין מבוצע חתך בחניכיים .ב
- מהלכה מוחדרים השתלים עצמם, בהתאם לתכנון רגיל או תכנון השתלות ממוחשב. לפעמים משתמשים גם בסד כירורגי ממוחשב, המאפשר מיקום שתלים דנטלים בצורה מדויקת, ללא סיכון לעצבים, כלי דם או חדירה לא מתוכננת לחלל הסינוס והאף.
- בהתאם לשיטת הביצוע מונחים התפרים במידת הצורך. התפרים יכולים להיות נמסים או לא נמסים.
- המטופל מקבל הוראות לאחר השתלת שיניים, הכתב ובעל פה, מקבל שקית קרח להקטנת הנפיחות ודימום ומשוחרר לביתו
- יש לחזור להורדת התפרים / ביקורת כשבוע לאחר הניתוח
מה צפוי לאחר השתלת שיניים
- לעיתים קרובות המטופל חושש מתופעות הלוואי לאחר השתלת שיניים. במציאות-לרוב הפעולה מלווה באי נוחות מינימאלית, נפיחות קלה וכאב קל אם בכלל. התופעות חולפות תוך שבוע.
- במקרים קשים יותר, ייתכן שטף דם תת עורי המתבטא בשינוי צבע חולף בעור. הצבע נעלם תוך 7-10 ימים.
- יש להימנע ממאמץ פיזי 3-4 ימים, על מנת למנוע הופעת דימום.
- יש לנהוג בהתאם להוראות לאחר השתלת שיניים.
תקופת ההחלמה לאחר השתלת שיניים
- השתל עובר איחוי עם העצם הטבעית תוך 3-6 חודשים, המטופל יגיע לביקורת מספר פעמים. אם יהיה צורך, הרופא יבצע צילום רנטגן להערכת התקדמת הריפוי
- יש לשים לב במיוחד להופעת סימנים מדאיגים: ניידות כיפת ריפוי, אודם, נפיחות, דימום, כאב, הפרשות כלשהן. כל תחושה פרט לבריאות מלאה מחייבת פנייה מידית לרופא השיניים שלך.
- במידה והשתלים בוצעו בשיטה " תת חניכית" דו שלבית- בתום תקופת הקליטה הרופא יבצע חשיפת שתלים
- בשלב זה יתחיל תהליך השיקום על גבי השתלים
האם השתלת שיניים שלי בטוח תצליח ?
סטטיסטית אין ספק שטיפול השתלת שיניים היא הטיפול המוצלח מבין כל הטיפולים ברפואה בכלל וברפואת שיניים בפרט. הצלחת החלופה של שתלים דנטלים היא מוכחת . 95-98% מהשתלים מצליחים ומשרתים שנים רבות.
אחוז הכישלונות הוא קטן ביותר ולרוב, ניתן לחזור על השתל שנכשל בקלות וללא תשלום נוסף.
אחוזי ההצלחה עולים בהתמדה. חידושים טכנולוגיים, השתלת שיניים ממוחשבת, שתלים צרים, השתלת עצם, שיטות הרמת סינוס חדשניות, כל אלו מאפשרים ביצוע שתלים מוצלחים במקרים שלא היו אפשריים בעבר.
סיכונים
בכל פעולה כירורגית קיימים סיכונים כגון זיהום, נפיחות, כאב, שטף דם. נוסף על כל הנ"ל, קיימים סיכונים ספציפיים במהלך ביצוע השתלת שיניים. תכנון מקרה מדוקדק, תכנון ממוחשב, שימוש בסד כירורגי, שימוש בסיטי CT, צילום פנוראמי, צילום סטטוס יסייעו לרופא שיניים משתיל – להשלים את העבודה בבטחה וללא נזקים.
- חדירה לא מתוכננת לחלל הסינוס המקסילרי – בדרך כלל האירוע מטופל בקלות וללא נזקים משמעותיים
- פגיעה בעצב הלסת התחתונה – וכתוצאה מזה פגיעה בתחושה בשפה התחתונה. ברוב המקרים הפגיעה היא זמנית
כאמור היום רופאי השיניים יודעים להימנע מפגיעה בסטרוקטורות חשובות אלה על ידי תכנון מדוקדק וביצוע מדויק.
השתלות שיניים –מדריך מקוצר ותרשים זרימה להצלחת השתלות שיניים
(כל הנכתב- נאמר בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, אך מתייחס במידה שווה לשני המגדרים)
1.בחר במרפאת שיניים הנכונה
קבל המלצות מאנשים שאתה מעריך את דעתם, חקור באינטרנט, ודא שהמרפאה היא בבעלות רופאי שיניים ( בניגוד למרפאות בבעלות אנשי עסקים). התרשם מניקיון המרפאה, הסדר והאווירה. בקש מרופא השיניים האחראי או מהסייעת האחראית להסביר לך, אילו אמצעי בקרת זיהומים נהוגים במרפאה. תתרשם מהעמידה בלוח הזמנים וצפיפות בחדרי ההמתנה.
בדוק האם המרפאה ממוקמת במיקום נוח להגעה, בטוח לביקור בכל שעות היום והערב. בדוק האם קיימת מעלית. חשוב שתהיה חנייה זמינה ורצוי ללא תשלום. תתרשם מאדיבות הצוות והופעתו. ודא שתעודות ההסמכה והרישיונות לעסוק ברפואת שיניים מוצגות במרפאה במקום גלוי עין והן בתוקף. אל תתפתה לפרסומות של " מרכז להשתלות שיניים ", שפועלת בו "ועדה רפואית". אלה סימנים בטוחים שמדובר בתעלולי פרסומת ובמרפאות מסחריות . מה תעשה אם וכאשר "מרכז להשתלות שיניים" יחליף בעלים או גרוע יותר, ייסגר ? ( אורך החיים הממוצע של מרפאת שיניים מסחרית הוא כ-4 שנים ).
2.בחר ברופא השיניים המשתיל הנכון
חשוב שיהיה בעל הסמכה וניסיון בתחום השתלות שיניים. דרך טובה להבטיח זאת, היא לוודא שהרופא הוא בעל דירוג דיפלומייט ( בעל דיפלומה ) בעמותה הישראלית להשתלות שיניים ובאיגוד השתלות שיניים בינלאומי. עיין בתעודות הרופאים המוצגות במרפאה. תן את דעתך למוסד בו רכש הרופא את השכלתו. עיין באתר משרד הבריאות על מנת לוודא שרישיונו של רופא השיניים שבחרת אכן בתוקף. ודא שהרופא מחזיק ברישיון לבצע השתלות שיניים בהרדמה מלאה. בדוק שהמרפאה עצמה מורשית על יד משרד הבריאות לבצע טיפולי שיניים בהרדמה כללית.
3.קבל תכנית טיפול ברורה וחתומה על ידי 2 הצדדים.
בחרת ברופא שיניים משתיל. מצוין ! קבל תכנית טיפול מפורטת ומתומחרת בצורה ברורה. בקש הסברים לכל סעיף וסעיף, במיוחד לכאלה שאינם כתובים בשפה ברורה. בקש הצגת חלופות טיפוליות, עם או בלי השתלות שיניים, שיניים קבועות מול שיניים נשלפות. שאל מה יקרה אם לא תטפל בכלל או שתבצע טיפול חלקי. חשוב ביותר שההסבר והצגת תכנית הטיפול תתבצע על ידי רופא שיניים משתיל עצמו ולא על ידי פקידה .
*** חשוב ביותר לוודא בטרם ההחלטה על השתלות שיניים עצמן, שאותו רופא השיניים אשר מבצע את ההשתלה, יבצע גם את הכתרים או הגשרים על גבי השתלים. כך שאם בעתיד תתעורר בעיה כלשהיא, תהיה לך כתובת מוגדרת לפתרון הבעיה / קבלת אחראיות ולא "תיפול בין הכיסאות" . (והיו דברים מעולם) .
תאר לעצמך מצב בו 2 רופאים שונים מבצעים שלבים שונים בתהליך ההשתלה: רופא שינים משתיל יכול להיות מעולה, רופא שיניים משקם יכול להיות מצוין. יחד עם זאת אלה שני מומחים שונים . עם מי תדבר במקרה שתתעורר בעיה? מי מהם ייקח את האחראיות ?
4.הכנות לביצוע השתלות שיניים
ודא שההחלטה על תכנית הטיפול מבוססת על בדיקת שיניים ופה יסודית, הכוללת צילום פנוראמי, צילומי סי טי דנטלי, צילומי סטטוס . במקרים של השתלות שיניים מורכבות חובה להיעזר בהשתלות שיניים ממוחשבות, סדים כירורגיים ותכנון ממוחשב. שימוש בכל האמצעים הנ"ל יבטיח שמבנים אנטומיים חשובים, כגון עצב הלסת, הסינוס, האף לא ייפגעו.
5.היצמד להוראות הרופא
יש לקחת את התרופות שלפני ואחרי ההשתלות בצורה מדויקת ומלאה. השתדל להימנע מעישון, אשר מפחית את סיכויי ההצלחה.
6.אין לצרוך מזון קשה לפחות חודשיים לאחר הניתוח, גם אם קיבלת שיניים זמניות.
7.חזור למרפאה לביקורות במהלך תקופת ההחלמה .
8.הקפד על ניקוי אבן אצל שיננית מדי 3 חודשים.
9.חזור לשיקום הפה בזמן שנקבע לך. חשוב ששני השלבים – ההשתלה והשיקום יבוצעו על ידי אותו רופא שינים.
10.חזור לביקורות מדי חצי שנה אצל רופא השיניים וניקוי אבן אצל שיננית מדי 3 חודשים.
.