טיפול חניכיים השתנה מאד בעשור האחרון. אם בעבר טיפול חניכיים כלל כלל בעיקר ניתוחי חניכיים , הרי שהים רוב טיפול חניכיים נעשה על ידי המטופל בביתו או על ידי השיננית. רק אם זה לא עוזר, טיפול חניכיים עובר לידיו של מומחה למחלות חניכיים, מנתח חניכיים פריודונט.
טיפול חניכיים
מחלת החניכיים היא מחלת מנגנון אחיזת השן בלסת, המורכב מרקמה קשה, העצם, ומרקמה רכה, החניכיים הורודות העוטפות את הלסת.
קיימות דרגות חומרה שונות של מחלת חניכיים.
המחלה מתחילה בדלקת חניכיים חיצונית קלה ברקמה הרכה , שאינה מורגשת כמעט,הנקראת Gingivitis . ג'ינג'יביטיס בדרגה כלשהיא קיימת אצל קרוב ל- 100% מהאוכלוסייה הבוגרת.
דלקת חניכיים לא מטופלת עלולה להתקדם לדלקת קשה הנקראת Periodontitis הגורמת לנסיגת עצם הלסת, התרופפות השיניים, בעיות תפקודיות, בעיות אסתטיות עקב תזוזת השיניים ואף אבדן שיניים.
מחלת חניכיים לא מטופלת, חשודה גם כתורמת להתפתחות מחלות לב, סכרת ואף לידה מוקדמת של תינוקות במשקל נמוך.
התרופפות , ניידות שיניים כתוצאה ממחלת חניכיים לא מטופלת.
מחלת החניכיים היא מחלה דלקתית, חריפה או כרונית, הנובעת ממגוון סיבות :
1.הסיבה הנפוצה ביותר למחלת החניכיים היא זיהומית- שכבת חיידקים נצמדת לחניכיים יחד עם חלקיקי המזון. זהו ה- Plaque ,שכבת הרובד החיידקי על גבי השיניים. הרובד (פלאק) מצטבר עקב צחצוח לקוי, חורים בשיניים או שחזורי שיניים- כגון כתרים , גשרים , תותבות , סתימות לקויים או לא נוחים לתחזוקה.
2.סיבה נוספת, נפוצה מאד – היא עישון הפוגע בכלי הדם בחניכיים
3.מחלות כלליות- סכרת, אוסטיאופורוזיס
4.נטייה תורשתית למחלת חניכיים
5.תרופות מסוימות נגד אפילפסיה ולחץ דם
6.הריון . בתקופת הריון החניכיים רגישות לכל גירוי קטן כגון רובד חיידקי Pregnancy gingivitis
7.צחצוח שיניים אגרסיבי
8.טיפול יישור שיניים
9. מתח נפשי
10. עישון
במחקרים עדכניים, נמצא קשר ישיר בין עישון לבין החמרת מחלת החניכיים.
הוכח, כי העישון מגביר את אלימות החיידקים, פוגע במערכת החיסונית, הנו רעיל לתאי
החניכיים וכן מפריע לתהליכי ריפוי החניכיים לאחר ניתוח או השתלה.
השפעת העישון עלולה להמשך תקופה ממושכת לאחר הפסקת העישון.
איך מתבטאת מחלת החניכיים בפה שלנו ?
1.שלב ראשון- דלקת חניכיים חיצונית קלה Gingivitis- דימום, אודם ונפיחות –ניתנת לריפוי מלא.
2.השלב הבא, חמור בהרבה- Periodontitis , החיידקים חודרים לעומק של מעל 5 מ"מ לתוך כיסי החניכיים ופוגעים בעצם- אמנם הדימום פוחת לכאורה,אך מתפתחת נפיחות חמורה, מופיע ריח פה חריף,תתכן ניידות ותזוזת השיניים. השיניים הקדמיות נפתחות ל"מניפה", כל שן היא בסיכון לאבדן עצם חמור ועקירה.
מהו טיפול חניכיים מומלץ ?
רוב מקרי מחלת החניכיים נגרמים ע"י רובד חיידקי שהופך לאבנית,לכן הצעד הראשון לשליטה על המחלה הוא בשמירה קפדנית על היגיינת הפה, כלומר נקיון הפה וסילוק אבן שן תקופתי, במרפאת השיניים ובבית. זאת לא פעולה חד פעמית, אלא מחויבות המטופל לקשר סדיר עם רופא שיניים , שיננית , ושיתוף הפעולה מלא מצדו .
המשך הטיפול ייקבע ויבוצע על ידי רופא שיניים ושיננית מוסמכת במרפאה, בהתאם לסוג וחומרת
המחלה: דלקת חניכיים, מחלת חניכיים התחלתית, מחלת חניכיים תמונה, מחלת חניכיים מתקדמת
או מחלת חניכיים אגרסיבית.
גהות הפה, שמירה על היגיינה של הפה
הדרך הטובה ביותר לטפל במחלת החניכיים היא למנוע אותה. הטיפול השמרני המונע הטוב ביותר
הוא הברשת שיניים ביתית וסילוק אבנית השן או בשמו האחר ניקוי אבן במרפאת השיניים.
טיפול שיננית הוא גם טיפול מונע אך גם טיפול "הכנה ראשונית" Initial preparation במידה ויסתבר
שקיים צורך לבצע טיפול חניכיים נוסף, מתקדם יותר.
מומלץ לבקר לניקוי אבן אצל שיננית מוסמכת במרפאת השיניים לעתים קרובות, פעם ב-3 עד 6 חודשים. השיננית תדריך את המטופל בשימוש נכון במבשרת שיניים, חוט דנטאלי, קיסמי שיניים ומבקרים רבים תמליץ גם על מכשיר מתיז מים, דוגמת "water pick" או "סילונית" . השיננית תסלק צביעות חיצוניות ומשקעי צבע חיצוני על ידי מכשיר אולטרסוני שאינו פוגע בשטח השן ועל ידי כלי ניקוי אבן ידניים. מפגש סילוק האבנית על ידי שיננית מוסמכת יושלם על ידי ליטוש פני שטח השן על ידי מכשיר מתיז גרגרי חומר ניקוי
(מעין התזת חול), ושימוש במשחת ליטוש על גבי מברשת. ניקוי וליטוש על ידי שיננית ימנע הצמדות אבנית לשיניים ויסייע במניעה וטיפול במחלות החניכיים.
חשוב מאד להקפיד על הוראות שמירת היגיינה אוראלית בבית,
להקפיד על הברשת כל משטחי השיניים וגם לעבור עם
חוט דנטאלי בין השיניים.
שמירה קפדנית על ניקיון הפה והשיניים לא רק תמנע
את מחלת החניכיים, אלא גם תטפל בדלקת חניכיים
התחלתית ותחסוך למופל טיפול חניכיים יקר וממיותר.
טיפול חניכיים תרופתי- לחיטוי מקומי ( חומרים אנטי בקטריאליים)
( לא מומלץ לדלקת חניכיים בהריון , בטיחות השימוש אצל נשים בהריון לא נבדקה)
- שטיפות פה בנוזלים לחיטוי פה מונעים מחלות חניכיים, מסייעים בטיפול בהן וחיוניים לתחזוקה יום יומית. סוג נפוץ של נוזל אנטי בקטריאלי הוא ליסטרין Listerin המבוסס על אלכוהול. הוראות היצרן אומרות שניתן לשטוף פה וחניכיים בליסטרין פעמיים ביום, ללא הגבלת זמן.
- סוג נוסף של נוזלי חיטוי חניכיים- הם חומרים מבוססי כלור-הקסדין Chlorhexedin בריכוזים שונים, כגון קורסודיל , טרודנט ואחרים.
אלה כבר חומרי חיטוי יעילים יותר, הם לא משמשים למניעה אלא במקרים של דלקת חניכיים ממשית והם מוגבלים לשימוש של פעמיים-שלוש ליום למשך שבוע-שבועיים בהתאם להוראות רופא השיניים שלך. - מוצר נוסף בשוק למטרת טיפול חניכיים – ג'לים אנטי בקטריאליים שונים לטיפול מסייע במחלת החניכיים, רובם על בסיס כלור-הקסדין בנ"ל .
הנוזלים והמשחות יעילים כחצי שעה לאחר השימוש, אין לשטוף את הפה במים כשלושים דקות לאחר השימוש. - במקרים של דלקת חניכיים או מחלת חניכיים מתקדמים יותר, ניתן להחדיר לכיסי החניכיים ג'לים ושבבים חדשניים שונים, מבוססי אנטיביוטיקה או כלורהקסדין. התרופה נשארת בכיס ומשחררת את החומרים הפעילים באיטיות במשך כשבועיים Slow release
הקצעת שורשים- ניקוי עמוק של כיסי החניכיים- ניקוי תת חניכי עמוק
הקצעת שורשים היא ניקוי כיסי חניכיים עמוק, סילוק אבנית משורש השן והחלקת השורש עצמו.
באותו טיפול מסולקת גם רירית חניכיים פנימית מודלקת ומבוצעת שטיפה בחומר חיטוי או מוחדרים חומרים לשחרור איטי. הטיפול מתבצע על ידי רופא שיניים,
בהרדמה מקומית, בד"כ ב- 2 עד 4 מפגשים. הוכח שהקצעת שורשים גורמת להצטמקות כיסי החניכיים, הבראת רקמת החניכיים, מעלימה חיידקים אלימים ומאפשרת לאוכלוסיית החיידקים "הבריאים" להשתלט חזרה על החניכיים. הקצעת שורשים המגובה על ידי ניקוי שיניים סדיר אצל שיננית ושמירה ביתית קפדנית, תמנע ברוב המקרים ניתוחי חניכיים ותעצור או תאט את מחלת החניכיים.
ניתוח חניכיים
בעבר, טיפול חניכיים במקרים מתקדמים תמיד הסתיים בניתוח חניכיים, המבוצע על ידי מומחה לניתוחי חניכיים, פריודונט. ניסיון מצטבר בתחום ניתוחי החניכיים מראה, כי טיפול חניכיים שמרני כגון סילוק אבנית שן סדיר וניקוי כיסי חניכיים עמוק- הקצעת שורשים, משיג תוצאות דומות לטיפול על ידי ניתוח חניכיים. למרות שהיום, רוב טיפול חניכיים אינו טיפול כירורגי , עדיין קיימים מקרים בהם טיפול שמרני לא עזר. ניתוחי חניכיים עדיין שימושיים למקרים של השתלת חניכיים ובניית עצם סביב השיניים הקיימות. בניית עצם סביב השיניים אפשרית על ידי השתלת עצם מלאכותית, עצם בקר, עצם מתורם אנושי, או על ידי החדרת חלבון אמדוגיין Emdogain לעידוד צמיחת העצם הטבעית
מטופל המזניח את החניכיים שלו, מסתכן באבדן שיניים . במקרה כזה המתרפא עלול להזדקק לתותבות נשלפות או השתלת שיניים .
טיפול חניכיים לסילוק כתמי פיגמנטציה כהים מהחניכיים
לאנשים שונים – גוון עור שונה. גוון העור נובע מכמות הצובענים הכהים – הפיגמנטים בעור. הצובענים נמצאים גם חניכיים, ומתבטאים בכתמים "עדתיים" Ethnic pigmentation . רוב המטופלים בעלי עור כהה טבעי, יהיו בעלי כתמי פיגמנט כהים גם בחניכיים. זאת אינה מחלת חניכיים אלא צביעה תורשתית נורמלית. הטיפול בהסרת כתמי חניכיים אינו טיפול רפואי אלא קוסמטי, מעין ניתוח פלסטי. הסרת הכתמים נעשית על ידי חיתוך או קילוף פיזי, על ידי סקלפל, צורב חשמלי (אלקטרו-סרג') או על ידי לייזר. הטיפול יעיל, אך באחד מתוך שלושה מטופלים- הכתמים חוזרים תוך מספר שנים.
*****מילת אזהרה – לעתים רחוקות כתם כהה עלול להיות גם גידול ממהיר , לדוגמה Melanoma . לכן אם הבחנת בכתם כהה בעל צורה לא ברורה, שהופיע בפתאומיות, גדל, משנה צורה, שולח שלוחות – עליך להתייעץ מידית עם רופא שיניים, אשר ידריך אותך בהמשך פעולותיך בנושא.